Takaisin

Kersti Juva

Kersti Anna Linnea Juva

Helsinki 17.9.1948

Humanististen tieteiden kandidaatti 1972, filosofian maisteri 2002 (englantilainen filologia), Helsingin yliopisto

Klassikoiden, lastenkirjallisuuden, nykyproosan, salapoliisiromaanien sekä näytelmien ja kuunnelmien suomentaja, luennoitsija, blogisti

Tunnetuimpia suomennoksia ovat J. R. R. Tolkienin fantasiaromaanit sekä mm. William Shakespearen, Jane Austenin ja A. A. Milnen teokset.

Palkintoja

Valtionpalkinto 1976 (Taru Sormusten Herrasta ja Ruohometsän kansa) ja 1986 (Hobitti ja Paperimiehet)

Werner Söderströmin palkinto 1997 (Ei seuraa matkalleni)

Suomi-palkinto 1998 (Tristram Shandy)

Agricola-palkinto 1999 (Tristram Shandy)

Suomen kulttuurirahaston tunnustuspalkinto 2006

Taiteilijaprofessori 2008

Kunniatohtori, Itä-Suomen yliopiston filosofinen tiedekunta 2014

 

Kuva: Sami Kero/HS
Tekstit: Kersti Juva, Kaija Hartikainen (toim.)

Poliittinen eläin

Kun lapsuudenkodin kristillinen moraali kohtasi 1960-luvun yliopistoliikehdinnän, seuraus oli arvattavissa. Tempauduin täysin rinnoin mukaan vallankumoukselliseen opiskelijaliikkeeseen. Epäoikeudenmukaisuuden kokemukset, yhteiskunnallinen eriarvoisuus, kolmannen maailman ongelmat – kaikki voitiin ratkaista liittymällä yhteen selkeiden tavoitteiden taakse. Se, että vastaukset olivat yksinkertaisia ja menetelmät suoraviivaisia, oli nuorelle epävarmalle ihmiselle vain helpottavaa. Puhumattakaan siitä, että mukana oli suuri joukko todella fiksuja ja lahjakkaita ihmisiä.

Eipä aikaakaan kun olin Akateemisen Sosialistiseuran kielten osaston vastaava ja pian sen jälkeen istuin jo johtokunnassa agitaatio- ja propagandasihteerin pallilla.

Ei siis ihme, että opinnot jäivät. Päivällä suomensin ja illat istuin kokouksissa. Yliopistolla kävin vain myymässä lehtiä ja jakamassa lennäkkejä (joiksi flaijereita silloin vielä kutsuttiin).

Aika aikaa kutakin. En ollut ensimmäisten mutta en viimeistenkään joukossa, joille valkeni, että vastaukset maailman ongelmiin eivät ole aivan niin yksinkertaisia kuin olimme uskoneet ja toivoneet.  Etenkin keskustelun puute ja naisen asema alkoivat hiertää. Kun sitten vuonna 1979 tulin ”ulos kaapista”, pesäero oli selvä.

Löysin uuden poliittisen kodin, SETAn, homojen ja lesbojen oikeuksien puolustamisen. Maailmankatsomuksellinen etsintä johdatti minut 90-luvulla ortodoksisen kirkon helmaan.

Akateemisen Sosialistiseuran kielten osaston ehdokkaat HYY:n vaaleissa 70-luvun alussa. Kersti Juva takana keskellä.​​
Akateemisen Sosialistiseuran kielten osaston ehdokkaat HYY:n vaaleissa 70-luvun alussa. Kersti Juva takana keskellä.​​

 

Takaisin