Takaisin

Jyrki Nummi

Jyrki Tapio Nummi
9.2.1953 Helsinki

Filosofian kandidaatti 1980, filosofian lisensiaatti 1985, filosofian tohtori 1993 (yleinen kirjallisuustiede ja estetiikka), Helsingin yliopisto

Kotimaisen kirjallisuuden professori 2003- Helsingin yliopisto
Vanhempi tutkija 1999, 2000–2003, Suomen Akatemia
Suomen kielen lehtori 1989–2003, Helsingin teknillinen oppilaitos
Suomen kielen ja kirjallisuuden vieraileva professori 1987–1988, Indiana University.

Tutkimusteemat: (historiallinen) poetiikka, kaanon-, modernismi- ja lajitutkimus, tutkimusta mm. Väinö Linnan, Aleksis Kiven ja Juhani Ahon tuotannosta.

Julkaisut, projektit ja muu tieteellinen toiminta

Tutkimus- ja kehittämishankkeet: Aleksis Kiven kriittiset editiot (2010-), Suomalainen klassikkokirjasto – elektroninen infrastruktuuri (2012-)

Palkinnot: kotimaisen kirjallisuuden opiskelijain vuosittainen tunnustuspalkinto: ”Vuoden luentomöhläys” (2011)

Tekstit: Jyrki Nummi (Kaija Hartikainen, toim.)
Kuva: Sasa Tkalcan

Oheistehtävät

Helsingin yliopiston professorina joutuu luonnostaan vedetyksi erilaisiin hallinto-, luottamus- ja asiantuntijatehtäviin alumnitilaisuuksien kahvinkeittäjän virasta alkaen. Rehtorin käynnistämä Suomalainen klassikkokirjasto sen toiminnallinen suunnittelu, rahoituksen hankinta ja pilottiprojektin vetäminen yhteistyössä yliopiston kirjaston ja Kansalliskirjaston kanssa on työllistänyt vuosien ajan ja työllistää tulevaisuudessakin.

Kotimaisen kirjallisuudentutkijan luonteva tieteellinen kontakti on Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS), jonka kanssa olen vuosia tehnyt yhteistyötä Aleksis Kiven, kriittisten editoiden laatimisessa ja julkaisemisessa. Kirjalliset palkinnot työllistävät arvaamattomasti, jos erehtyy lupautumaan tällaisiin tehtäviin. Erehdyksistä oppii ja sellaiset kokemukset kuin Finlandia-, Lea- ja Aleksis Kivi -palkinnon jakaminen on avannut näkymiä kirjalliseen elämään. Nuorille kirjailijoille palkintoja jakavassa Kalevi Jäntin rahastossa odottaa joka syksy iso luku-urakka, jonka kautta tulee seuranneeksi suomalaisen kirjallisuuden kehitystä.

Tärkeä yliopiston ulkoinen luottamustehtäväni on ollut CIMOn alaisuudessa toimivan suomen kielen ja kulttuurin opetuksen asiantuntijaryhmän puheenjohtajuus. Tämä elin lähettää ulkomaille suomen kielen opettajia ja koordinoi noin sataa ympäri maailmaa toimivaa suomen kielen ja kulttuurin opetuspistettä. Toiminnan tulokset näkyvät laajalti tiede- ja kulttuurivaihdossa, käännöstoiminnassa ja ruohonjuuritason Suomi-tuntemuksen leviämisessä ulkomailla.

Juhani Ahon 150-vuotisjuhlat vuonna 2001 yliopiston juhlasalissa

 

Takaisin