Takaisin

Jukka-Pekka Pietiäinen

23.11.1956, Helsinki

Humanististen tieteiden kandidaatti 1978, filosofian kandidaatti, filosofian lisensiaatti (väit.) 1986 ja filosofian tohtori 1990 (promovoitu) (Suomen historia), Helsingin yliopisto
Suomen historian dosentti 1988-, Helsingin yliopisto

Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja 2006-
Bibliofiilien Seuran puheenjohtaja 2009–2015
Kirjankustantaja Editassa 1995–2006
Päätoiminen historiankirjoittaja 1981–1995

Tutkimusteemat: Itsenäisen Suomen historia laidasta laitaan, suomalaisen tietokirjallisuuden historia, nykypäivä ja tulevaisuus.

Palkinnot
Sulkakynä, Pekka Tarjanne-rahaston palkinto 1988

Kuva: Linda Lappalainen
Teksti: Jukka-Pekka Pietiäinen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Suomen suurin kirjailijajärjestö

Suomen tietokirjailijat ry on Suomen suurin kirjailijajärjestö. Sillä on yli 3 100 jäsentä ja jäsenmäärä kasvaa koko ajan. Yhdistys on tietokirjailijoiden edunvalvontajärjestö, jolla on paljon yleishyödyllisiä tehtäviä. Se jakaa apurahoja yli kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Apurahat rahoitetaan Kopioston keräämillä kopiointikorvauksilla.

Elämme tietokirjallisuuden kulta-aikaa. Suomessa julkaistuista kotimaisten tekijöiden kirjoista 90 prosenttia on tietokirjoja. Niitä julkaistaan vuosittain 6 700. Kaupalliset kustantajat julkaisevat vain kolmasosan tietokirjoista. Erilaiset sidosryhmäkustantajat julkaisevat loput kaksi kolmasosaa. Niiden päätoimiala ei ole kustantaminen, mutta ne julkaisevat omaa toimialaa tukevaa kirjallisuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi SITRA, 80 kirjaa vuodessa julkaiseva Helsingin kaupunki ja monet yritykset, yhdistykset ja viranomaiset. Omakustanteita julkaistaan entistä enemmän ja niiden keskimääräinen laatu paranee. Suomen tietokirjailijat ry:n verkkosivustolle on koottu listaus tietokirjallisuuden lajeista.

Internet on aiheuttanut sen, ettei tietosanakirjoja ja hakuteoksia ole mahdollista enää julkaista kannattavasti. Digitalisoituminen on ollut kirja-alalle sekä uhka että mahdollisuus. Internet, sekava tiedon valtameri on itse asiassa luonut tietokirjailijoille uuden mission. Tiedon tarve ei ole vähentynyt, vaan päinvastoin se kasvaa. Tarvitsemme yhä enemmän asiantuntijoita, jotka jäsentävät asioita ja toimivat kompasseina monimutkaistuvassa maailmassa.

Lisätietoa aiheesta

Kuva: Suomen tietokirjailijat ry.​
Kuva: Suomen tietokirjailijat ry.​
Kuva: Suomen tietokirjailijat ry.​
Kuva: Suomen tietokirjailijat ry.​

 

Takaisin