Takaisin

Jukka-Pekka Pietiäinen

23.11.1956, Helsinki

Humanististen tieteiden kandidaatti 1978, filosofian kandidaatti, filosofian lisensiaatti (väit.) 1986 ja filosofian tohtori 1990 (promovoitu) (Suomen historia), Helsingin yliopisto
Suomen historian dosentti 1988-, Helsingin yliopisto

Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja 2006-
Bibliofiilien Seuran puheenjohtaja 2009–2015
Kirjankustantaja Editassa 1995–2006
Päätoiminen historiankirjoittaja 1981–1995

Tutkimusteemat: Itsenäisen Suomen historia laidasta laitaan, suomalaisen tietokirjallisuuden historia, nykypäivä ja tulevaisuus.

Palkinnot
Sulkakynä, Pekka Tarjanne-rahaston palkinto 1988

Kuva: Linda Lappalainen
Teksti: Jukka-Pekka Pietiäinen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Haaveeni

Tulin kirja-alalle heti maisteriksi valmistuttuani vuonna 1980. Aloitin pohjalta. Luin WSOY:lle tietokirjasarjan korrehtuuria. Kannoin matriisiprintterillä tulostettuja liuskoja muovikassikaupalla kotiin.

Tietokirjakriitikon urani aloitin samaan aikaan huipulta. Ensimmäinen lehtijuttuni julkaistiin Helsingin Sanomissa ja toimin lehden kriitikkona toistakymmentä vuotta.

Olin vuodesta 1981 vuoteen 1995 päätoiminen historiankirjoittaja. Siirryttyäni kustantajan palvelukseen olen julkaissut harvakseltaan.

Tutkiminen ja kirjoittaminen, siten kun minä olen sitä tehnyt, ovat olleet minulle mieluisaa työtä ja huvia. Kahta viimeksi julkaistua kirjaani kirjoittaessa minusta tuntui, että olin heti flow-tilassa, kun pääsin työhuoneelle. Aika kului siivillä. Tulosta syntyi.

Olen perinpohjainen, mutta en kovin syvällinen tutkija. Olen ennemminkin historian popularisoija, tiedon välittäjä. Haaveeni on jäädä noin viiden vuoden päästä terveenä eläkkeelle. Haluan julkaista vielä monta kirjaa.

Kuva: Suomen tietokirjailijat ry.​
Kuva: Suomen tietokirjailijat ry.​

 

Takaisin