Takaisin

Juhani Lindholm

Antti Juhani Lindholm
16.3.1951, Helsinki

Humanististen tieteiden kandidaatti 1981, Helsingin yliopisto

Vapaa suomentaja, freelance-toimittaja
Eino Leinon Seuran puheenjohtaja 2008-
Lahden kansainvälinen kirjailijakokous ry:n varapuheenjohtaja 2009-
Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen (LIWRE) tapahtumajohtaja
Kirjastoapurahalautakunnan jäsen 2000–2011
Valtion kirjallisuustoimikunnan jäsen 2013­–2014, varapuheenjohtaja 2015-
Opetustehtäviä Helsingin yliopistossa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja kääntäjien mestarikursseilla

Palkintoja ja tunnustuksia
Otavan juhlavuoden kääntäjäpalkinto 1990
Yleisradion Kääntäjäkarhu-palkinto 2007
J.A. Hollon palkinto 2009
Kirjallisuuden valtionpalkinto 2009
Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke 2013
Mikael Agricola -palkinto 2015
Pro Finlandia -mitali 2015

Kuva: Juhani Lindholmin kotiarkisto
Tekstit: Juhani Lindholm, Tero Juutilainen (toim.)

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous

Kirjallisuuden kenttä on Suomenkin kaltaisessa pienessä maassa haarautuvien polkujen puutarha, joka tarjoaa kasvualustan niin hengenviljelykselle, kaupankäynnille kuin harrastamiselle. Ilman ammattikirjailijoita ja heidän verkostoitumistaan muiden alan toimijoiden kanssa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti koko kirjallisuusinstituutio kuitenkin näivettyisi umpioksi, jossa kasvukärjet kiemurtelevat kalvaina pimeässä kuin kellarikomeroon unohtuneiden perunoiden idut. Tämä huoli sekä Suomen geopoliittisen aseman erityislaatu synnyttivät 1962 ajatuksen kansainvälisen kirjailijakokouksen pitämisestä Lahden Mukkulassa, ja 1963 lähtien Lahti International Writers' Reunion (LIWRE) on järjestetty joka toinen vuosi. Epäkaupallisen, yleisölle maksuttoman tapahtuman rahoituksen ovat turvanneet Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Lahden kaupunki, jonka kulttuuritahdon kilvessä kokous loistaa kruununjalokivenä.
 

Johdattamassa kirjailijakokouksen vieraita ensimmäiselle vastaanotolle 2015. Edessä vasemmalta Joni Pyysalo, Anne Michaels, Juhani Lindholm. ©LIWRE 2015, Jari Laukkanen.​
Johdattamassa kirjailijakokouksen vieraita ensimmäiselle vastaanotolle 2015. Edessä vasemmalta Joni Pyysalo, Anne Michaels, Juhani Lindholm. ©LIWRE 2015, Jari Laukkanen.​

Kirjailijakokous on Suomen kirjallisuuden kansainvälistymisen kivijalka, sen peruskallio. Kylmän sodan aikana se tarjosi myös ainutlaatuisen foorumin, jolla idän ja lännen kirjailijat saattoivat tavata toisiaan ja etsiä linjanvetoja kirjailijana olemisen haasteisiin. Vähän yli viidenkymmenen vuoden nuoresta iästään huolimatta se on ilmeisesti Euroopan vanhin säännöllisesti järjestettävä kirjailijatapaaminen.

Kokouksen toteuttajina on vuosien mittaan ollut suuri joukko suomalaisen kirjallisuuden vaikuttajia Kai Laitisesta ( Pekka Tarkkaan, Eino S. Revosta Tuomas Anhavaan – pitkälti samoja ihmisiä, jotka ovat pyörittäneet Eino Leinon Seuraa, eikä ihmekään, sillä seura on vastuussa kirjailijakokouksen sisällöstä ja kirjailijasuhteista.

 

Takaisin