Takaisin

José Filipe Silva

José Filipe Pereira da Silva
5.10.1975, Porto, Portugali

Filosofia, erikoistuminen opettajakoulutukseen, 1999; filosofian maisteri (keskiajan filosofia) 2004; filosofian tohtori (filosofia) 2009, Porton yliopisto.

Tohtorikoulutettava, Portugalin tieteen ja teknologian säätiö, 2004–2008
Invited assistant (keskiajan filosofia), Minhon yliopisto 2007–2008
Tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto, 2009–2011
Tutkija, Helsinki Collegium for Advanced Studies 2011–2014
Apulaisprofessori (keskiajan filosofia), Helsingin yliopisto, 2015–

Tutkimusteemat: Filosofian historia (erityisesti keskiajan filosofia), mieli/sielu – ruumis -suhde, mielen filosofia, epistemologia, poliittinen filosofia

Julkaisut, projektit ja muu tieteellinen toiminta
 

Palkinnot ja apurahat:
Koneen säätiön kokeneen tutkijan apuraha (2015)
Euroopan tutkimusneuvoston Starting Grant -rahoitus projektille Rationality in Perception: Transformations of Mind and Cognition 1250-1550 (2015–2020)

Teksti: José Filipe Silva (Tiia Niemelä, toim.)
Kuva: Veikko Somerpuro

Käännös: Tiia Niemelä

Unelmani

Kuva: José Filipe Silvan kotiarkisto

Kuuden tai seitsemän vanhana (kuten kuvassa) en olisi osannut haaveilla akateemisesta urasta Helsingissä tai filosofin työstä – itse asiassa en edes tiennyt, että sellaiset asiat kuin Helsinki ja filosofia olivat olemassa. Nyt, kun täytän 40 vuotta ja nämä asiat kuuluvat elämääni, haluan käyttää saamaani loistavaa tilaisuutta filosofian historian alan vahvistamiseen Helsingin yliopistossa. Aina ei ole helppoa perustella filosofian historian tarpeellisuutta, mutta kuten kollegani ja ystäväni Gabriel Sandu on huomauttanut, maailmassa ei ole yhtäkään johtavaa filosofian laitosta, joka ei olisi huipputasolla myös filosofian historiassa.

Siitä asti, kun luin opiskeluaikoinani Jean Piaget’ta ja Edgar Morinia, minua on kiehtonut se, miten hahmotamme asioita ulkoisessa maailmassa voidaksemme tehokkaasti luovia tietämme ympäristössämme (toisiin ihmisiin ja pöytiin törmäily mukaan lukien). Mielenkiintoni on kuitenkin siirtynyt havaintoteorioiden historialliseen kehitykseen ja niihin liittyviin käsityksiin mielestä ja ihmisestä. Unelmani on seurata tätä kiehtovaa alaa (opettamalla ja tutkimalla) seuraavat 50 vuotta!

Takaisin