Takaisin

Jorma Kaimio

Jorma Juhani Kaimio
13.7.1946 Helsinki

Filosofian kandidaatti 1967 (Rooman kirjallisuus), filosofian lisensiaatti 1969 ja filosofian tohtori 1972, Helsingin yliopisto
Dosentti (Helsingin ja Turun yliopistot) 1972-

Toimitusjohtaja 2000–2006 sekä kirjallinen johtaja ja varatoimitusjohtaja 1990–2000, WSOY
Johtaja 1980–1990, Akateeminen Kirjakauppa
Rooman kirjallisuuden vs. apulaisprofessori 1977, Helsingin yliopisto
Ylioppilastutkintolautakunnan sihteeri 1969–72

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat:
Mitä tapahtui etruskeille ja heidän kielelleen Rooman kiristäessä otettaan?
Latina ja kreikka Rooman valtakunnan kielinä
Kreikankielisten papyrusdokumenttien julkaiseminen.

Palkinnot ja erityissaavutukset:
Helsingin yliopiston vuoden seniori 1997

Kuva: WSOY:n kuva-arkisto
Tekstit: Jorma Kaimio (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Kummajainen bisnes-maailmassa

Aikamoisena kummajaisena etruskologian dosenttia pidettiin, kun kolme viikkoa Akateemisen johtajana ja Stockmann Oy:n johtoryhmän jäsenenä toimittuani aloitin kokeneiden liikkeenjohtajien LIFIM-kurssin. Ensimmäinen viikko kului pitkälle taseanalyysejä ryhmissä tehden. Aikani ujosteltuani totesin, etteivät taseiden luvut toisillekaan niin tuttuja olleet. Kun päässälaskutaidossa yleensä voitin kurssitoverini, saatoin usein löytää oikeita tuloksia kun toiset vielä kaivoivat laskimiaan esille. Ymmärsin, että minun täytyy kyllä oppia liiketalouslaskenta perusteellisesti menestyäkseni yritysjohtajana, mutta sen jälkeen humanistilla ei pitäisi olla mitään hävettävää.

Toimin 26 vuotta jonkun pörssiyhtiön (Oy Stockmann Ab, WSOY Oyj, SanomaWSOY Oyj) ylimmässä johtoryhmässä – saavutus, johon harva kauppatieteilijäkään yltää. Jäädessäni eläkkeelle WSOY:n toimitusjohtajan tehtävästä WSOY oli SanomaWSOY:n kannattavin divisioona, jolla oli seitsemässä maassa yli 3000 työntekijää. Vaikka urallani oli vaikeitakin aikoja ja epäonnistumisia, saatoin melko tyytyväisenä muistella aikaansaannoksiani.

Kirjallinen väittely – Jorma Kaimio ja kustannuspäällikkö Simo Mäenpää. Kuva: Jorma Kaimion kotiarkisto.​​
Kirjallinen väittely – Jorma Kaimio ja kustannuspäällikkö Simo Mäenpää. Kuva: Jorma Kaimion kotiarkisto.​​

Asema maan suurimman kirjakaupan ja sitten maan suurimman kustantamon johdossa antoi tietysti monenlaista vaikutusvaltaa. Humanistina myönnän että myös liike-elämän peli riskinottoineen, voittoineen ja tappioineen, alkoi kiehtoa minua suuresti. Sittenkin suurimman tyydytyksen sain kohtaamistani ihmisistä. Alkuvuosina suorastaan hämmästyin, kuinka läheisiä ystäviä sain yritysjohtajakollegoista, joiden maailmaan suhtauduin melkoisella ennakkoluulolla. Omat organisaationi olivat täynnä kirja-alan suuria persoonallisuuksia, ja luonnollisesti kirjailijat ja kirjan tekijät kasvattivat monin tavoin minua. Lähtiessäni yliopistosta mietin, että maailmaa on yliopiston ulkopuolellakin. Nyt voin vakuuttaa, että näin on.

Kirjailijaillalliset - Jorma Kaimion pöytäseurana Kirsi Kunnas ja Arto Paasilinna. Kuva: WSOY:n kuva-arkisto.​
Kirjailijaillalliset - Jorma Kaimion pöytäseurana Kirsi Kunnas ja Arto Paasilinna. Kuva: WSOY:n kuva-arkisto.​

 

Takaisin