Takaisin

Janne Halmkrona

Janne Matias Halmkrona
29.4.1968, Tornio

Filosofian maisteri 1996 (musiikkitiede), Helsingin yliopisto

Muusikko, CMX 1990- ja Sapattivuosi 2000-
Tuotantopäällikkö 2005–2012, Sony Music Entertainment Finland Oy
Perustaja/ohjelmoija 1999–2004, Njet Communications Oy
Ohjelmoija 1996–1999, ICL Data Oy
Radio-dj 2000–2006, Radio Helsinki

Julkaisut, palkinnot ja erityissaavutukset
CMX: 14 albumia, 4 kokoelmaa, joista 16 kultalevyä, 3 platinalevyä
Sapattivuosi: 3 albumia
Encyclopedia Idiotica (toim. Tuukka Hämäläinen): Kirja CMX:n nettisivujen kysymys- ja vastauspalstan pohjalta yhdessä A.W.Yrjänän kanssa.
Hopeaa Tornion koulujen välisissä hiihdoissa toisella luokalla

Kuva: AJ Savolainen
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Työelämän poluilla ja keikkalavoilla

Janne Halmkronan urapolku on monihaarainen. Maisteriksi valmistumisen jälkeen hän työskenteli tietotekniikka-alan yrityksessä muutaman vuoden, jonka jälkeen perusti ohjelmointifirman viiden työkaverinsa kanssa. It-kuplan puhjettua hän siirtyi vastaavan tuottajan tehtäviin Sony Music Entertainment Finlandin palvelukseen. Lisäksi hän on tehnyt freelancerina radio-ohjelmia. Kaikkien töiden ohessa hän on viettänyt kiireisen railakasta rockmuusikon elämää.

– Ohjelmointihommissa ei sinänsä ollut mitään vikaa. Olin ihan hyvä koodari. Luovaa työtä sekin on, mutta kaipasin vaihtelua.

Radiojuontajan työ lähti liikkeelle toimittaja Axa Sorjasen tapaamisesta sattumalta Haitissa. Sorjanen pyysi Halmkronaa tekemään viikoittaista radio-ohjelmaa perustettavaan Radio Helsinkiin. Musiikkipainotteisissa ohjelmissaan Halmkrona haastatteli musiikin saralla vaikuttavia henkilöitä. Myöhemmin Sabotaasi-niminen ohjelma keskittyi lähinnä progressiiviseen rockiin.

– Radiojutut olivat mukava harrastus muiden töiden, levyjen teon ja keikkailun lomassa. Ei minusta mitään vakavasti otettavaa toimittajaa pitänytkään tulla. Oman levyhyllyn perkaaminen radiokanavalla kotijatkojen sijaan oli riemukasta.

Sony Music Entertainment Finlandin A&R:n eli tuotantopäällikön pestiin Halmkronan musiikkitieteen maisterin papereistakin oli hyötyä.

– Työtehtävissä tutkinnosta ei sinänsä ollut hyötyä, mutta opiskelujen antamista taidoista oli. Yliopisto opetti etenkin kykyä ajatella ja etsiä tietoa ja nähdä asioita laajemmalla kaarella.

Halmkrona ehti Sony-vuosinaan olla mukana usean huipulle nousseen suomalaisen bändin taustalla. Lordin euroviisuvoitto tuli koettua läheltä ja mm. Happoradio, Pariisin Kevät ja PMMP iskivät tuolloin itsensä suomalaisten sydämiin. Vastaavan tuottajan työ oli kiireistä hommaa ja kiristynyt taloustilanne lisäsi paineita.

– Vuonna 2012 meidän piti aloittaa CMX:n kanssa jälleen uuden levyn tekeminen. Silloin tajusin, että työn ja bändihommien yhdistäminen ei enää onnistunut. Jo edellisen levyn kohdalla konkretisoitui se, että päivätyö ja levyttäminen ovat liian raskas yhdistelmä. Halusin keskittyä musiikin tekemiseen ja irtisanouduin Sonylta.

CMX ollessa keikkatauolla vuonna 2000, Halmkrona perusti kavereineen Sapattivuosi-nimisen yhtyeen, joka on varmasti maailman akateemisin Black Sabbath -cover-yhtye, sillä bändin basisti Antero Aunesluoma  on valtiotieteiden maisteri ja rumpali Simo Vehmas Suomen ensimmäinen vammaistutkimuksen professori Helsingin yliopistossa. Bändin alkuperäinen laulaja Hannu Paloniemikin on filosofian maisteri Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden laitokselta.

– Musiikkia oli saatava tehdä ja keikoille oli pakko päästä. Onneksi CMX:kin palasi lopulta keikoille. Nyt minulla on mahdollisuus musisioida kahden yhtyeen kanssa. Olen yrittänyt säveltää musiikkia myös muille artisteille. Se on yllättävän hankalaa, koska CMX:n tyyli on lyönyt minuun niin vahvan leiman. Joitain kappaleita olen salanimen turvin saanut tehtyä muille artisteille.

Edelleen Janne Halmkrona nauttii jokaisesta keikasta ja jokainen keikka on ainutlaatuinen. Huonojakin keikkoja on vuosiin mahtunut.

– Keikkapäivä menee kokonaisuudessaan valmistautumiseen, latautumiseen - ja odotteluun. Adrenaliini nousee automaattisesti, kun päästään keikkapaikalle. Lavalla ollessa tunnelma on aivan erityinen, kun näkee yleisön reaktiot. Sitä tunnetta ei pysty selittämään. Se on se juttu, minkä takia minä haluan tätä edelleen tehdä.

Janne Halmkrona CMX:n kanssa keikalla Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella 14.3.2015. Kuva: Tomi Palsa.​
Janne Halmkrona CMX:n kanssa keikalla Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella 14.3.2015. Kuva: Tomi Palsa.​

 

Takaisin