Takaisin

Jali Wahlsten

Jali Wahlsten
20.6.1963, Turku

Filosofian maisteri 1994 (estetiikka), Helsingin yliopisto

Asiamies ja kulttuurituottaja 2015-, Iberialais-amerikkalainen säätiö, Buenos Airesin toimipiste
Perustaja ja osakas 2004-, Nordic Bakery Ltd, Lontoo
Artekin ja ruotsalaisen Kinnasandin agentti Lontoossa 2001–2004
Marimekon agentti Lontoossa 2000
Kulttuurisihteeri 1996–1999, Suomen Lontoon instituutti

Erityissaavutukset
Vuoden esteettinen teko 1997, Suomen Estetiikan Seura
Jääkiekon Suomen mestari 1992 ja 1994

Kuva: Suomen Madridin-instituutti
Tekstit: Jali Wahlsten (Lauri Lönnström, toim.)

Yliopistolta maailmalle

Estetiikka akateemisena oppiaineena ja opinnot Helsingin yliopistossa tulivat kuvaan, kun olin jo kierrellyt useamman vuoden jääkiekkoammattilaisena maailmalla ja Suomeen palattuani motivoitunut opiskeluun pelaamisen ohessa. Vaikka tunnistin luonnollisen filosofisen kiinnostukseni, opiskeluni oli pyyteetöntä enkä odottanut tutkinnon johtavan mihinkään työhön. Se oli sopivaa vastapainoa jääkiekolle ja auttoi uudenlaisen sosiaalisen verkoston luomisessa.

Valmistumiseni jälkeen ja peliurani päätyttyä etsin töitä huonolla menestyksellä. Olin jonkin aikaa työttömyyskortistossa ja sopeutuminen työmaailmaan näytti epävarmalta. Eräs kokenut yrityskonsultti sanoi kannustavasti, että olin liian monipuolinen ja idearikas – juuri sellainen tyyppi, jota ei silloin haluttu firmoihin ja että en tulisi ikinä saamaan töitä Suomesta.

Pian sen jälkeen aukesi kuitenkin mahdollisuus Lontoosta, jonne muutin perheeni kanssa siltä istumalta. Suomen Lontoon instituutissa minulla oli hyvä johtaja Henrik Stenius, joka luotti minuun ja pääsin toteuttamaan ideoitani. Sillä tiellä olen yhä ja Helsingin yliopiston vuosia lukuun ottamatta olen ollut suomalaisena siirtolaisena koko aikuiselämäni.

Olen kiitollinen että sain erinomaisen koulutuksen Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Opiskelin 26–30 ikävuosina jolloin meidän useimpien älyllinen kapasiteettimme on huipussaan. Vaikka olin omasta mielestäni briljantti ajattelija, niin ymmärsin miten pitkä matka minulla oli kurottavana oikeasti älykkäisiin ja syvällisesti sivistyneisiin ihmisiin yliopistomaailmassa.

Takaisin