Tuomas Lehtonen
Päivän humanisti

Tuomas Lehtonen

Uteliaisuus on vienyt Tuomas Lehtosen keskiajan tutkimuksesta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran johtoon. Häntä kiinnostaa inhimillinen toiminta pilkkarunoudesta hyvään hallintoon. On jännittävää tasapainoilla eri tehtävien välillä, tehdä yhteistyötä ja luoda muille edellytyksiä tutkimustyöhön. Päätyönsä lomassa Lehtonen tutkii paraikaa suullisen ja kirjallisen kulttuurin vuorovaikutusta 1500-luvulla.

Tuomas Lehtonen

Tuomas Martti Samuel Lehtonen
8.1.1960, Helsinki

Filosofian kandidaatti (FM) 1987 (yleinen historia), filosofian lisensiaatti 1994 ja filosofian tohtori 1996 (historia), Helsingin yliopisto
Euroopan historian dosentti 1999, Helsingin yliopisto

Pääsihteeri 2004-, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Johtaja 2001–2004, Renvall-instituutti, Helsingin yliopisto
Tutkija 1988–2000
Toimitussihteeri 1987–1988, Tiede & Edistys -lehti

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat:
Suullisen ja kirjallisen kulttuurin suhteet, keskiajan historia ja latinankielinen kirjallisuus, keskiajan ja uuden ajan alun historiankirjoitus, retoriikka ja poetiikka

Tekstit: Tuomas Lehtonen ja Riitta-Ilona Hurmerinta
Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Filosofian maisteriksi valmistumisen jälkeen Tuomas M.S. Lehtonen työskenteli Tiede & edistys -lehden toimitussihteerinä. Ensimmäisen apurahan turvin hän lähti tekemään väitöskirjaa Pariisin syksyllä 1988. Suomessa hän kävi välillä suorittamassa asepalveluksen. Suomen Akatemialta saamansa jatkorahoituksen myötä Lehtonen pakkautui Ladaan puolisonsa ja kahden kuukauden ikäisen poikavauvansa kanssa, ja perhe suuntasi takaisin Pariisiin tutkimusaineistojen pariin.

Lue lisää

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) tallentaa ja tutkii suomalaista kulttuuria. Vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura on alusta lähtien rakentanut suomalaisesta itseymmärrystä, kehittänyt suomen kieltä ja kirjallisuutta ja edistänyt kirjallisuuden ja kansanperinteen tallentamista ja tutkimista. Se on vanhin edelleen toimiva suomalainen kirjankustantaja. Kokonaisuutena SKS on ainutlaatuinen humanistinen osaamiskeskus ja se ylläpitää keskeistä tutkimuksen infrastruktuuria.

Lue lisää

Tuomas M.S. Lehtosen akateeminen tausta on keskiajan tutkimuksessa. Hän on Euroopan historian dosentti Helsingin yliopistossa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran pääsihteeriyden ohella hän ehtii edelleen tekemään tutkimusta.

Lue lisää

Parhaat muistoni liittyvät ehdottomasti ensimmäisen opiskeluvuoteen. Silloin tuntui, että käsien ulottuvilla oli vaikka mitä ja sai keskittyä itseä kiinnostaviin asioihin. Nimenomaisesti humanistisen tiedekunnan sisällä oli paljon kiinnostavaa enkä osannut oikein valita pois mitään. Omien ennakkoluulojen murtuminen opintojen myötä on myös osa muistojani. Se fuksivuoden fiilis on minussa edelleen, vaikka en ole enää niin hehkuvaposkinen ja kirkassilmäinen idealisti kuin 1980-luvulla.

Lue lisää

 

Tuomas Lehtonen keskustelee videolla läheisen kollegan, tanskalaisen keskiajan tutkijan ja nykyään Tukholman yliopiston professorin Kurt Villads Jensenin kanssa keskiajan tutkimuksesta elokuussa 2006. Linkki Tallinnan yliopiston verkkosivulle.

Muita verkkolinkkejä

Lue lisää