Rosa Liksom
Päivän humanisti

Rosa Liksom

Rosa Liksom on Finlandia-palkittu kirjailija ja kuvataiteilija, joka on opiskellut läpi elämän ja joka unelmoi ymmärtävänsä maailmasta enemmän.

Rosa Liksom

Rosa Liksom (Anni Ylävaara)
7.1.1958, Ylitornio

Humanististen tieteiden kandidaatti 1983 (kulttuuriantropologia), Helsingin yliopisto
Opintoja Moskovan ja Kööpenhaminan yliopistoissa, 1981–1986
Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan kunniatohtori, 2013

Vapaa taiteilija 1991-
Radiotoimittaja Radio Cityssä ja toimittaja City-lehdessä 1989–1993 (oma ohjelmasarja, haastatteluja kuten Suomalaisia unelmia)
Opiskeluaikoina töissä mm. baarissa, maatalouslomittajana, kaupassa ja leipomossa, nuorten vastaanottokodissa, kirpparin pitäjänä Lepakossa, saunan pitäjänä Christianiassa. Ennen opiskeluja maatalouslomittajana ja kauppa-apulaisena.

Kunnianosoituksia
Finlandia-palkinto (Hytti nro 6), 2011
Helsinki-mitali, 2012
Pro Finlandia -mitali, 2013

Kuva: Pekka Mustonen
Tekstit: Heta Muurinen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Kun Rosa Liksom aloitti kansatieteen opinnot Helsingin yliopistossa, hänellä oli takanaan jo useampien aineiden opiskelua. Hän oli viettänyt puoli vuotta Uppsalassa opiskelemassa venäjää ja toiset puoli vuotta Sirola-opistossa yhteiskunnallisten aineiden parissa.

Lue lisää

Kun Rosa Liksom pääsi opinnoissaan pro gradu -vaiheeseen, hän asui Tanskassa, Kööpenhaminassa sijaitsevassa Christianiassa. Christiania on julistautunut vapaakaupungiksi ja se tunnetaan taiteilijoiden, anarkistien ja muiden toisinajattelijoiden kotina.

Lue lisää

Rosa Liksom unelmoi tiedosta:

“Unelmoin hahmottavani maailmaa paremmin. Haluaisin ymmärtää paremmin ihmiskuntaa ja sen menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaa. Haluan tietää enemmän kaikesta ja oppia uutta aina vaan, hautaan saakka.”

Rosa Liksom, Dominique Fernandez ja Anne Papart. Kuva: Leó Sonnet.​
Rosa Liksom, Dominique Fernandez ja Anne Papart. Kuva: Leó Sonnet.​