Ritva Laury
Päivän humanisti

Ritva Laury

Ritva Laury on suomen kielen professori, kalifornialaisen mehiläishoitajan puoliso ja paluumuuttaja. Hän tutkii tällä hetkellä sitä, miten hyvin kielitieteen perinteiset kategoriat sopivat arkikeskustelun kuvaamiseen. Tutkimushankkeessa on mukana suomen, japanin, mandariinikiinan ja pohjoisamerikkalaisen nuuchahnulthin kielen tutkijoita.

Ritva Laury

27.8.1950, Turku

Ph.D. (kielitiede) 1995, University of California, Santa Barbara, M.A. (kielitiede) 1983, California State University, Fresno; Akateeminen sihteerintutkinto 1973, kauppakorkeakoulu

Suomen kielen professori 2007-, Helsingin yliopisto

Työskenteli pitkään Kaliforniassa ennen paluumuuttoaan Suomeen vuonna 2003, jonka jälkeen Helsingin yliopiston kielitieteen laitoksella 2003–2007. Kalifornian valtion yliopiston kielitieteen emeritaprofessori.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Profiilikuva: Ari Aalto
Tekstit: Ritva Laury, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Professori Ritva Lauryn perhe, sekä mehiläishoitajana elämäntyönsä tehnyt puoliso että kaksi aikuista tytärtä asuvat Yhdysvalloissa, jossa Laury pyrkii viettämään osan vuodesta etätyötä tehden. Suomessa Laury nauttii vuodenaikojen vaihtelusta ja sienien ja marjojen poimimisesta. Kaliforniassa hän harrastaa puutarhanhoitoa ja ruuanlaittoa sekä lukemista.

Lue lisää

Parasta akateemisessa elämässä on mielestäni yhteistyö muiden tutkijoiden kanssa. Siksi nautin opetuksesta ja ohjauksesta sekä työskentelystä tutkimushankkeissa.

Parhaita muistojani yliopistosta ovat juhlahetket, omat virkaanastujaiset ja omien ohjattavien väitöstilaisuudet, viimeksi Anna Vatasen väitös marraskuussa 2014.