Riitta Uosukainen
Päivän humanisti

Riitta Uosukainen

Valtioneuvos Riitta Uosukainen on pitkäaikainen kansanedustaja ja eduskunnan puhemies. Hän on toiminut myös opetusministerinä. Uosukainen tunnetaan rikkaan suomen kielen puolestapuhujana ja vankkumattomana humanistina. Uosukaisen motto: “Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!” (Minna Canth)

Riitta Uosukainen

Riitta Maria Uosukainen (o.s. Vainikka)
18.6.1942, Jääski

Filosofian maisteri (suomen kieli ja kirjallisuus) 1969 ja lisensiaatti 1970, Helsingin yliopisto

Valtioneuvos 2004-
Eduskunnan puhemies 1994–2003
Opetusministeri 1991–1994
Kansanedustaja 1983–2003
Imatran kaupunginvaltuutettu 1977–1992
Kymen läänin kouluttaja 1976–1983
Suomen kielen lehtori 1969–1983, Imatrankosken lukio
Kustannusvirkailija 1966–1967, Tammi

Riitta Uosukaisen CV eduskunnan sivuilla

Kuva: Soppakanuuna / Wikimedia Commons
Tekstit: Heta Muurinen

Aloitin politiikan myöhään 1970-luvun lopulla sananmukaisesti yleisön pyynnöstä. Pääsin eduskuntaan 40-vuotiaana vuonna 1983. Eduskuntataloon asteli humanistinen ja idealistinen ihminen. Sain toimintamahdollisuuksia runsaasti, pääsin toivomiini sivistysvaliokuntaan ja puolustusvaliokuntaan, ja työtä riitti joka suhteessa. Minut valittiin opetus- ja tiedeministeriksi 1991. Minulle tärkeitä kehittämiskohteita yliopistossa olivat laadun parantaminen, kansainvälistäminen ja huomion kiinnittäminen opetukseen.

Lue lisää

Pääsin ylioppilaaksi Imatran yhteislyseosta 1961. Akateemiset kuviot olivat tuiki tuntemattomia. Tiesin kuitenkin, että olen humanisti ja Helsingin yliopisto on minun vaihtoehtoni. Itseäni innostuneempaa opiskelijaa saa hakea. Persoonalliset ja rohkeat opettajat tekevät yliopiston. Meillä oli ilo saada opintoihimme myös ilmaisutaitoa ja viestintää luovalla tavalla. Pro gradu -tutkielmani Minna Canthista vuosisadan lopun naisen kuvaajana onnistui erinomaisesti. Niinpä täydensin sen lisensiaatintutkielmaksi ja valmistuin 1970.

Lue lisää

En ole koskaan julkaissut Minna Canthia käsittelevää lisensiaatintyötäni. Ryhdyin valmistumiseni jälkeen uusiin seikkailuihin eli heittäydyin äidinkielen opettajaksi, opetuksen kehittäjäksi ja oppikirjantekijäksi. Ammatillinen järjestötyö vei myös aikansa. Niinpä ällistyin, kun kuulin, että omin käsin naputtelemani uniikki työni oli kadonnut.

Lue lisää

Olen rehellinen realisti, kuten meidät vihkinyt pappikin totesi. En tee tulevaisuudensuunnitelmia, sillä “elämä ei taivu suunnitteluun” (Aino Suhola). Tavoitteeni on ollut elää eduskunnassa ja sen ulkopuolella bysanttilaisten hyveiden mukaan. Tärkeimpiä periaatteita ovat oikeus, totuus, hyvyys ja kauneus.

Lue lisää

Seura: ”Ministeriaika oli hirvittävää.” Humanistilehti: ”Jokaisessa työtehtävässä ja jokaisena päivänä humanistisesta tutkinnosta on ollut hyötyä. On päivänselvää, että se antaa äärettömän hyvän pohjan mihin tahansa ammattiin.”

Lue lisää