Mikko Sarjanen
Päivän humanisti

Mikko Sarjanen

Yhtyeistä Atomirotta ja Notkea Rotta tunnettu laulava räppäri Mikko Sarjanen löysi kotimaisen kirjallisuuden opintojen myötä tien kirjasivistyksen maailmaan. Musiikkiharrastuksesta tuli opiskeluvuosien aikana työtä ja yliopistolla käyminen vaihtui harrastukseksi. Roikkuvan gradun Sarjanen lupaa runtata valmiiksi – tie humanistiksi on hänestä ollut jo sen saavutuksen arvoinen.

Mikko Sarjanen

Mikko Heikki Sarjanen
16.1.1975, Helsinki

Filosofian ylioppilas 1998– (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto

Laulaja, muusikko yhtyeessä Atomirotta 2014–
Räppäri, muusikko yhtyeessä Notkea Rotta 2001–
Varastomies, sitoja, papupata yhtiössä CC Kalenteripalvelu Oy 2001–2015

Atomirotta-yhtyeen julkaisut:
Atomirotta I (LP/CD) 2014

Notkea Rotta -yhtyeen julkaisut:
Pöhinää (CD-single) 2001
Panokset piippuun, pöhinät pönttöön (LP/CD) 2002
Kaupungin Vauhdissa (EP) 2004
Itä Meidän (LP/CD) 2005
Kontula - Koh Phangan All Night Long (LP/CD) 2007
Notkea Maa (LP/CD) 2010
Notkea Rotta (LP/CD) 2012

Palkinnot
Vuoden Itä-Helsinki-palkinto 2012 osana Notkea Rotta -yhtyettä

Kuva: Juuso Westerlund
Tekstit: Mikko Sarjanen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Musiikki on ollut intohimoni niin kauan kuin muistan, ja mummon kattilat ja vadit tuli taaperoiässä taottua säpäleiksi. Ala- ja yläasteet kävin musiikkiluokilla. Laajasalon lähiölukiossakin paukuttelin rumpuja koulun kuoron taustalla ja jorailin naistenvaatteissa lavalla kevätjuhlaesityksessä. Klassinen piano sai jossain vaiheessa jäädä, kun se tavallinen tarina - keskiolut, kaupungilla hengailu ja vastakkainen sukupuoli alkoivat kiinnostaa teini-iässä. Soitin rumpuja punk-bändeissä, liikuin graffitiporukoissa ja kuuntelin räppiä. Vinyylilevyjen keräily vei mennessään, syvensi harrastusta ja laajensi skaalaa 90-luvun alussa, ja Roskilden rockfestivaalit räjäytti pään vuonna 1993 - eikä paluuta ollut.

Lue lisää

Kotimaisen kirjallisuuden perusopintoihin kuuluva Klassikot-tentti (2,5 ov), jossa lämättiin 36 kirjan nippu reppuun, oli ravisteleva kokemus. Se mullisti ajatteluni ja käsitykseni kirjallisuudesta ja maailmasta ylipäätään. Se herätti viimeistään siihen, mitä yliopisto-todellisuus on. Sitä kautta kirjasivistys alkoi virrata maailmani, jossa Mario Puzon Kummisetä oli ainoa klassikko niiden noin kolmen kirjan joukosta, jotka hyllystäni levymetrien ja Tex Willereiden välistä löytyi.

Lue lisää