Mikko Laakso
Päivän humanisti

Mikko Laakso

Kotikirjaston ylähyllyn Kansojen historia -kirjasarja teki Mikko Laaksosta humanistin. Carl Grimbergin tyylistä viehättynyt lohjalaispoika työskenteli historianopintojen ohessa ja niiden jälkeen museoissa ja arkistoissa, mutta historian eläväksi tekeminen kirjoittamalla peri lopulta voiton.

Mikko Laakso

Mikko Taneli Laakso
9.10.1963, Lohja

Filosofian kandidaatti 1990 ja filosofian lisensiaatti 2000 (yleinen historia), Helsingin yliopisto
Diplôme européen d’etudes medievales 1994 (myöntäjänä eurooppalaisten yliopistojen keskiajan tutkimuksen verkosto FIDEM)
Arkistonhoitotutkinto 1993, Arkistolaitos

Tutkija, Oy Spiritus Historiae Ab 1990- (vuodesta 2000 päätoimisena)
Arkistovirkailija ja arkistonhoitaja, Taideteollinen Korkeakoulu 1992−1995
Tutkija, Helsingin yliopiston sosiologian laitos/väestötieteen tutkimusyksikkö 1995−2000
Sivutoiminen tutkija, Samfundet Folkhälsan 2003−2011

Tutkimusteemat: Suomen talous- ja yhteiskuntahistoria, organisaatioiden historia ja Suomen kirjastolaitoksen historia

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Mikko Laakso, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Tuorein tutkimusaiheeni "Kirjasto ekspansiivisessa suurkaupungissa: Suomen suurten yleisten kirjastojen johtamisen ongelma 1945−2010" liittyy suomalaisen kirjastolaitoksen historiaan. Väitöskirjani tarkoituksena on selvittää, millä tavoin Suomen suurten yleisten kirjastojen johtaminen on sodanjälkeisinä vuosikymmeninä onnistunut ja miten niiden johtamiskulttuurit ovat muuttuneet.

Lue lisää

Pääsy historiaa opiskelemaan Helsinkiin oli unelmien täyttymys, toisella yrittämällä tärppäsi. Tempauduin mukaan ainejärjestötoimintaan, ja toimin vuoden 1987 Kronos ry:n hallituksessa. Aloitin opintoni 1983, ja lisensiaatin paperit sain kouraani 2000. Väliin mahtuu lukemattomia hienoja hetkiä luennoilta, seminaareista ja opiskelijaelämästä, ja olinhan sittemmin yliopistoyhteisössä myös vuosia tutkijana.

Lue lisää

Espoossa asuvana minua pyydettiin syksyllä 2012 espoolaisten kauno- ja tietokirjailijoiden yhdyssiteen, Espoon Kirjailijat – Esbo Författare ry:n puheenjohtajaksi. Koska minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta yhdistystoiminnasta, suostuin välittömästi.

Lue lisää

Haluaisin vielä jossakin vaiheessa tutkia opiskeluvuosieni lukkarinrakkautta, varhaiskeskiajan Euroopan historiaa. Tein aihepiiristä opinnäytetyön ja lisensiaatintyön, mutta sitten elämä vei toisaalle. Ehkäpä kultaisina eläkevuosina?