Lari Kotilainen
Päivän humanisti

Lari Kotilainen

Lari Kotilainen on suomen kielen sekatyöläinen. Hän on työskennellyt suomen kielen parissa kaikissa yliopiston tutkimus- ja opetustehtävissä, sekä äidinkielisten että vieraskielisten suomen opiskelijoiden opettajana. Yliopisto-opetus on tullut tutuksi myös läntisissä ja itäisissä naapurimaissa. Yliopistomaailman ulkopuolella hän on tieteen popularisoija, oppikirjailija ja Jytäjyrsijä.

Lari Kotilainen

Lari Pietari Kotilainen
2.1.1974, Kuusjoki

Filosofian maisteri 1999 ja filosofian tohtori 2008 (suomen kieli), Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistossa tehtäviä tutkimusavustajasta professoriin vuodesta 1997
Suomen kielen lehtori 2003–2004 Kölnin yliopisto ja 2005–2006 Upsalan yliopisto
Vapaana tieteilijänä opetusta, luennointia ja esitelmiä Suomessa ja Venäjällä. Lisäksi kolumneja, oppikirjoja, tietokirjoja ja tutkimusta.

Ylioppilastutkintolautakunnan äidinkielen ja kirjallisuuden sensori ja suomen kielen tutkintolautakunnan varapuheenjohtaja.

Sanojen salapoliisi ja Jytäjyrsijöiden laulaja–kitaristi

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusaiheet: Internetin kieli, suomen kielen oppiminen toisena kielenä, koulun kieliopetus, kielipolitiikka.

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Lari Kotilainen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Vieraan kielen opetus tapahtuu usein luokkahuoneessa tai nenä kiinni oppikirjassa. Kieltä kuitenkin käytetään toisten ihmisten kanssa aivan tavallisessa elämässä. Opetuksen ja käytön välillä on siis kuilu, jota kuroo umpeen EU-rahoitteinen LanCook-projekti eli Digitaalinen kielikeittiö.

Lue lisää

Onko kieli tylsä asia, jonka oppiminen tarkoittaa pilkkujen viilausta ja kielioppikategorioiden nimien pänttäämistä? Vai onko se jotain hauskaa ja jännittävää, joka avaa kokonaisen maailman niihin tapoihin, joilla me ihmiset ajattelemme ja toimimme yhteistyössä? Kielitieteilijä vastaa kyllä jälkimmäiseen, mutta muut usein ensimmäiseen. Lari Kotilainen haluaa korjata tämän.

Lue lisää

Lari Kotilainen perusti Sami Iivosen kanssa vuonna 1996 lastenrockyhtye Jytäjyrsijät, joka on keikkaillut ahkerasti Suomessa ja Venäjällä ja julkaissut kolme täyspitkää albumia. Jytäjyrsijöiden musiikkia on käännetty venäjäksi ja viittomakielelle.

Lue lisää