Juhani Aho
Päivän humanisti

Juhani Aho

Juhani Aho tunnetaan romaaneistaan Rautatie ja Juha sekä lastuista, lyhyistä kirjoituksista. Hän oli ensimmäinen suomalainen kirjailija, jolle kirjoittaminen toi elannon. Kirjallisen ilmaisun äärelle Ahon johdatti sanomalehtitoiminta, ja hän teki lehtialalla pitkän uran. Aho oli yksi Helsingin Sanomien edeltäjän Päivälehden perustajista. Ahon rakas harrastus oli kalastus, ja hän juhli 50-vuotissyntymäpäiviäänkin onkivapa kädessään.

Juhani Aho

Juhani ”Jussi” Aho (Johannes Brofeldt –1907)
11.9.1861, Lapinlahti – 8.8.1921, Helsinki

Filosofian kunniatohtori 1907, Keisarillinen Aleksanterin Yliopisto

Kirjailija, toimittaja ja suomentaja

Kuva: Museovirasto
Tekstit: Tero Juutilainen

Johannes Brofeldt, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Juhani Aho, syntyi herännäismyönteiseen perheeseen Lapinlahdella vuonna 1861. Lapinlahdelta tie vei Kuopion lyseon kautta Helsinkiin, Keisarilliseen Aleksanterin Yliopistoon, jonne hän kirjautui opiskelemaan suomen kieltä, kirjallisuutta sekä historiaa.

Lue lisää

Juhani Ahon tuotanto vaihteli vuosien saatossa, mutta nykyään hänet tunnetaan nimenomaan realismin ja modernin kirjallisuuden edustajana. Alkuvuosina myös aikakauden kehitys ja tekniikan leviäminen yhä laajemmalle sai huomiota hänen teksteissään. Vuonna 1884 ilmestynyt romaani Rautatie oli Ahon läpimurtoteksti. Alkuvaiheen muuta tuotantoa täydensivät lyhyemmät kirjoitukset sanomalehtiin.

Pariisin matkan (1889–1890) jälkeen tyyli muuttui…

Lue lisää