Jan Fast
Päivän humanisti

Jan Fast

Arkeologi Jan Fast on entinen punkkari, joka on tehnyt pitkän uran yhteisöarkeologian parissa. Ensimmäiset kaivauksensa hän teki pikkupoikana 1960-luvun lopussa kaivellessaan toisen maailmansodan aikaisia linnoitusjäänteitä Hangossa. Työskennellessään Tiedekeskus Heurekassa hän käynnisti Heurekan kaivaukset Vantaan Jokiniemessä 1990-luvulla ja kesällä 2014. Jan Fast on luonnollinen esiintyjä ja pidetty luennoitsija. Hänen erityisalojaan tutkijana ovat neoliittinen kivikausi sekä toisen maailmansodan konfliktiarkeologia.

Jan Fast

24.6.1962, Helsinki

Filosofian maisteri 2013 (arkeologia), Helsingin yliopisto

2015- Arkeologian jatko-opiskelija, Helsingin yliopisto
1997–2014 Yhteisöarkeologisia kaivausprojekteja, näyttely-, luento- ja opetustöitä
1990–1997 Tiedekeskus Heureka
1986–1990 Arkeologisia kenttätöitä Museovirastossa

Tutkimusteemat: Suomen esihistoria, toisen maailmansodan konfliktiarkeologia Suomessa

Julkaisut: Kirjoittanut lukuisia artikkeleja arkeologiasta lukion historian oppikirjoihin sekä erilaisiin julkaisuihin ja lehtiin. Lisäksi omaelämäkerrallinen teos ”I arkeologens fotspår” (julk. 2016)

Tärkeitä tutkimusprojekteja: Vantaan Jokiniemen kivikautinen asuinpaikka ja ”Deutsches Lager Hanko 1942–1944” osana laajempaa konfliktiarkeologista tutkimusprojektia ”Hankoniemi varuskunta ja sotatoimialueena 1940–1945”.

Tekstit: Jan Fast, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Ensimmäiset parhaat muistoni Helsingin yliopistosta liittyvät aikoihin, jolloin toimin arkeologian opiskelijoiden ainejärjestö Fibula ry:n puheenjohtajana 1980-luvun lopussa. Voi sitä huoletonta opiskelijaelämää. Bileitä, retkiä muinaisjäännöksille, pohjoismaisia opiskelijatapaamisia...

Lue lisää

Työskennellessäni Heurekassa 1990–1997 opin paljon pedagogiikasta ja olen halunnut soveltaa siellä oppimaani arkeologiaan ja arkeologisiin kaivauksiin. Käyn lähes viikoittain kouluissa kertomassa arkeologin työstä. Koulukäynnit kohdistuvat pääasiassa ala-asteikäisiin. 1990-luvulta saakka olen tehnyt arkeologisia kaivauksia yläasteikäisten ja varsinkin lukiolaisten kanssa. ”Learning by doing” menetelmä soveltuu erinomaisesti arkeologiaan.

Lue lisää

Haaveeni

Haaveeni on, että pystyisin toimimaan arkeologina lopun elämääni kuitenkin koko ajan uudistuen ja seuraten alani kehitystä. Sitten joskus pilven reunalla haaveenani on vetää ”Blitzkrieg Bop” biisi Ramonesin kanssa.