Erik Tawaststjerna
Päivän humanisti

Erik Tawaststjerna

Erik Tawaststjernasta piti tulla matemaatikko, mutta humanistinen luonne ja musiikillinen lahjakkuus veivät voiton. Monelle Tawaststjerna on jäänyt mieleen Sibelius-tutkimuksensa kautta, jota hän elävöitti radio-ohjelmassaan 1960-luvulta lähtien. Persoonana hän oli oma itsensä. Työssään hän oli pedantti, mutta herrasmiesmäinen ja aidosti kiinnostunut tapaamistaan henkilöistä. Valloittava esiintymistapa jättikin hänet monen aikalaisen mieleen.

Erik Tawaststjerna

Erik Tawaststjerna
10.10.1916, Mikkeli – 22.1.1993, Helsinki

Filosofian kandidaatti 1958, filosofian lisensiaatti 1959 ja filosofian tohtori 1960, Helsingin yliopisto

Musiikkitieteen professori 1960–1983, Helsingin yliopisto
Musiikkikirjoituksia- ja arvosteluja 1943–1989, useisiin lehtiin mm. Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, SNS-Kansan Sanomat
Hallituksen puheenjohtaja 1971–1980, Sibelius-Akatemia

Tietokirjallisuuden Tieto-Finlandia-palkinto 1989

Tekstit: Tero Juutilainen
Kuva: Musiikkitieteen laitos, Helsingin yliopisto

Erik Tawaststjerna tunnetaan erityisesti Jean Sibeliuksen elämäkerran kirjoittajana, mutta 1930-luvulla hänestä oli tulossa lupaava nuori tieteilijä, tosin matematiikan saralla. Matematiikan opinnot kuitenkin katkesivat aivan loppumetreillä ja konserttipianistin ura vei nuoren opiskelijan mennessään. Vasta reilut kymmenen vuotta myöhemmin yliopisto nousi ajankohtaiseksi. Tällä kertaa tosin humanistisella puolella.

Lue lisää

Erik Tawaststjerna oli kuuluisa henkilö jo ennen nimitystään professoriksi. Muutama vuosi aiemmin hän oli aloittanut musiikkikriitikkona Helsingin Sanomille ja jatkoi tätä tehtävää aina 1980-luvun loppuun asti. Hän oli myös kansainvälisesti tunnettu pianisti ja oli opiskellut pianonsoittoa niin Helsingin konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa sekä ulkomailla mm. Heinrich Neuhausin, H. Leygraftin ja Alfred Cortot’n johdolla.

Lue lisää