Takaisin

Henry Bacon

George Henry Aslak Bacon
4.12.1957, Helsinki

Filosofian kandidaatti ja filosofian lisensiaatti 1990 ja filosofian tohtorin 1994 (teatteritiede), Helsingin yliopisto

Elokuva- ja televisiotutkimuksen professori 2004-, Helsingin yliopisto

Aiemmat työtehtätävät: Projektipäällikkö 2003–2004 ja tutkija 1999–2003 Suomen elokuva-arkisto; TV- ja elokuvatutkimuksen ma. yliassistentti vuonna 1994 sekä ma. apulaisprofessori 1995–1998 Oulun yliopiston taideaineiden ja antropologian laitoksella. Lisäksi työskennellyt tuntiopettajana Helsingin yliopistossa ja Sibelius Akatemiassa sekä vapaana toimittajana. Helsingin yliopiston teatteritieteen dosentti 1995- ja elokuva- ja televisiotutkimuksen opintokokonaisuuden vastuuhenkilö teatteritieteen oppiaineessa 1996-.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: Audiovisuaalinen kerronta, elokuvan suhde muihin taiteisiin, transnationaali elokuvahistoria, kuvitteellisen väkivallan lumo, näyttelijäntyö elokuvassa ja oopperan historia

Tutkimusprojektit: Johtanut vuosina 2011–2014 Suomen Akatemian tutkimusprojektia A Transnational Finnish Cinema

Palkinnot ja erityissaavutukset
Valtion tiedonjulkistamispalkinto 2006 teoksesta Seitsemäs taide – elokuva ja muut taiteet
Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki 6.12.2007

Profiilikuva: Mika Federley
Tekstit: Henry Bacon, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Helsingin yliopisto kannustavimmillaan

Yliopistohallinnossa käydään joskus kiivastakin kädenvääntöä. Elokuva- ja televisiotutkimuksen oppiaineen perustaminen ja vakinaistaminen eivät olisi onnistuneet, jollei taannoinen taiteiden tutkimuksen laitos olisi yhtenä rintamana asettunut tukemaan tätä hanketta.

– Minulla on ollut se erinomainen onni, että lähimmät kollegani ja muut yhteistyötoverini ovat aina antaneet täyden tukensa minulle ja oppiaineelleni. Olen todella kiitollinen erityisesti katkeamattomalle sarjalle kannustavia laitoksen johtajia sekä ihailtavan tarmokkaalle ja uskolliselle toimistoväelle, toteaa professori Henry Bacon.

Baconin mukaan oppiaine olisi tuskin saanut alkuunkaan ilmaa siipiensä alle ilman opiskelijoiden aktiivisuutta elokuva- ja televisiotutkimuksen saamiseksi Helsingin yliopistoon. Keskeinen toimija asiassa oli ylioppilaskunnan alaisuudessa yhä toimiva Leffaryhmä. Sen päättäväisellä ja dynaamisella johdolla oli suurten joukkojen tuki takanaan: ensimmäiset luennot täyttivät yliopiston suuret salit ääriään myöten. Leffaryhmä kiinnitti huomion siihen outouteen, ettei monitieteisessä Helsingin yliopistossa ollut mahdollista perehtyä 1900-luvun yhteiskunnallisesti kaikkein vaikuttavimpiin medioihin, muistelee Bacon.

Oppiaineen perustamisen mahdollisti siis monien eri tahojen kulttuurinen ja yhteiskunnallinen näkemyksellisyys yhdessä akateemisen vastuuntunnon ja solidaarisuuden kanssa.

– Se oli yliopistollista yhteistyötä parhaimmillaan.

Ensimmäinen johdantokurssi oppiaineen saaman viisivuotisen pooliprofessuurin mahdollistettua oppiaineen perustamisen. Kuva: Henry Bacon​
Ensimmäinen johdantokurssi oppiaineen saaman viisivuotisen pooliprofessuurin mahdollistettua oppiaineen perustamisen. Kuva: Henry Bacon​
Takaisin