Takaisin

Harri Lammi

Harri Juhani Lammi
3.12.1971

Filosofian maisteri 1998, Helsingin yliopisto (teoreettinen filosofia)
Ympäristöpolitiikan jatko-opiskelija 2001–2005, Tampereen Yliopisto

Vanhempi hiilikampanjoitsija 2014-, Kiinan ilmasto- ja hiilikampanjan neuvonantaja 2011 – 2014, Kiinan toimiston hiilikampanjatiimin esimies 2011–2013, Pohjoismaiden ohjelmajohtaja 2006–2011, energiakampanjavastaava 2000–2002, Greenpeace
Sivutoiminen luennoitsija 2003, tutkija 2000, Tampereen yliopisto
Perustaja ja hallituksen jäsen, tuulivoimayhtiö Lumituuli Oy 1998–2000

Hallituksen jäsen, Maan ystävät ry 1998–1999
Varapuheenjohtaja, Dodo ry 1997–1998

Kuva: Salla Tuomivaara
Teksti: Harri Lammi (Tiia Niemelä, toim.)

Ympäristökeskustelun ongelmia

Ympäristökeskustelussa ongelmia ovat pessimismi ja kyynisyys, näkemys ympäristötuhojen vääjäämättömyydestä, joka on myös ihmisten käyttämä torjuntamekanismi ahdistavien ympäristöuutisten edessä. Pessimismi haasteiden edessä on oman 20 vuoden kokemukseni perusteella osoittautunut täysin vääräksi, mutta se on suurimpia esteitä ympäristökeskustelussa. Tulevaisuudesta käyty keskustelu on historian aikana usein muokannut kehityksen suuntia. Jos vallitseva tapamme puhua tulevaisuudesta on dystopia, pelkään, että siitä tulee itseään toteuttava visio.

Vaikka ongelmat ovatkin vakavia, niille on tehtävissä paljon ja usein tehdäänkin enemmän kuin ihmiset tietävät. Syystä tai toisesta näistä positiivisista kehityskuluista ei raportoida mediassa yhtä paljon kuin negatiivisista. Esimerkiksi ilmastokamppailussa sekä kykymme synnyttää kollektiivista toimintaa että tuottaa ratkaisuja on kasvanut. Eri maissa tapahtuva hiilen käyttöä vastustava työ on kasvanut globaaliksi liikkeeksi, joka ravistelee jo myös energiainvestointeja ohjaavaa rahoitusmaailmaa. Uusiutuvien energialähteiden kehitys, joka lähti pienten piirien harrastuksesta, on nopeasti kasvanut vastaamaan maailman suurimpienkin maiden energiantarpeen kasvuun. Mutta myös vastatrendit ovat myös kasvamassa. Tällaisia ovat ympäristön tuhoutumisen käynnistämät ekosysteemien muutokset, jotka uhkaavat lisätä päästöjä ja fossiilisten polttoaineiden käyttämisestä hyötyvien valtarakenteiden viivytystaistelu. Kamppailemme aikaa vastaan, usein tilanteessa, jossa suuri yleisö kuvittelee pelin olevan jo menetetty.

Shanghain pilvenpiirtäjissä. Kiinan tekemät ilmastoratkaisut ovat globaalisti ratkaisevia. Siksi mahdollisuus työskennellä Kiinassa on ollut yksi antoisimpia kokemuksiani.

 

Greenpeacen ohjelmajohtajana 2006–2011 vastasin pohjoismaisista kampanjoista ja noin 70 hengen tiimistä neljässä eri maassa. Tuona aikana Pohjoismaiden ympäristökeskustelun erot ja yhtäläisyydet nousivat selkeästi esiin. Jokaisessa maassa on omat kipeät ympäristöaiheensa: Suomessa metsätalous ja ydinvoima, Tanskassa kalastus ja maanviljely, Norjassa öljynporaus ja valaanmetsästys. Keskusteluilmapiiri voi olla erilainen, mutta dynamiikka on silti samankaltainen. Kipeissä aiheissa keskustelu jumiutuu helposti juoksuhautoihin, joista on vaikea paeta. Suomessa olin nostamassa esiin Olkiluoto 3 - projektin riskejä ennen sen hyväksymistä, ennakoiden kustannusten ja rakennusaikataulun ylityksiä. Tämä perustui edellisten ulkomaisten ydinvoimaprojektien ongelmiin, mutta niistä ei Suomessa tuolloin haluttu keskustella. Usein perusteltukin kritiikki menee kuuroille korville, koska itse viestin sijaan keskitytään siihen, kuka viestiä tuo. Yhteiskuntamme hyötyisi erilaisten tahojen kuuntelemisesta ja aidoista keskusteluista, juoksuhaudoista räiskimisen sijaan.

 

Takaisin