Takaisin

David Emanuel Daniel Europaeus

David Emanuel Daniel Europaeus
1.12.1820, Savitaipale – 15.5.1884, Pietari

Ylioppilas 1844
Kirjoilla Keisarillisessa Aleksanterin Yliopistossa vuoteen 1856, pääaineena suomen kieli.

Seitsemän runonkeruumatkaa Karjalaan, Aunukseen, Kainuuseen, Vienan Karjalaan, Inkerinmaalle, Tverin Karjalaan 1845–1854.
Kielitieteellinen matka Kuolan niemimaalle 1856, Novgorodin Valkeajärvelle 1868.
Seitsemän muinaistieteellistä tutkimusmatkaa Aunuksen, Novgorodin ja Tverin alueille 1872–1879.

Suomettaren perustaja, toimittaja 1847–1850
Kansakunnan lehden perustaja, toimittaja 1863–1864
Lisäksi erinäisiä tilapäistöitä

Kunnianosoitukset
Venäjän Keisarillisen maantieteellisen seuran hopeamitali 1879

Kuva: Museovirasto
Tekstit: Tomas Sjöblom

Europaeuksen kirjeitä ja matkakertomuksia

A. R. Niemen vuonna 1903 julkaistu D. E. D. Europaeuksen kirjeitä ja matkakertomuksia on vapaasti saatavilla project Gutenbergin sivuilla. Julkaisun alkulause alkaa näillä sanoilla:

Harva on niin omaa voittoa etsimättä ja kokonaan uhrautunut tieteen palvelukseen kuin D. E. D. Europaeus, harva saanut niin vähän tunnustusta. Harrastusten hajottaminen, tieteellisen koulutuksen puute ja siitä kenties johtunut yksipuolisuus, sekä myöhemmällä ijällä esiintyvät häiriötilat itse ajatuksenjuoksussakin vaikuttivat, että Europaeuksen töissä on paljon sellaista, joka ei kestä tervettä arvostelua. Mutta kuonan seassa on kultajyväsiäkin, jotka ansaitsevat tulla kootuksi tieteen aarreaittaan. On ala, jolla Europaeuksen nimi mainitaan kiitoksella ja hänen ansionsa aina tullaan tunnustamaan. Kansanrunoutemme tutkimus on säilyttävä hänen muistonsa, jos muut hänet unohtaisivatkin. Kun Kalevalan uuden laitoksen kokoonpanosta puhutaan, silloin on aina Europaeuksenkin nimi mainittava.

Takaisin