Takaisin

Anna Mauranen

Anna Mauranen
31.8.1949 Helsinki

PhD 1992, University of Birmingham (English Linguistics)
Filosofian maisteri 1979, Helsingin yliopisto (englantilainen filologia, yleinen kielitiede, psykologia)

Vararehtori, Helsingin yliopisto 2014–
Dekaani 2010–2014 ja varadekaani 2007–2009, humanistinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Kielten ja käännöstieteen laitoksen johtaja 2001–2005, Tampereen yliopisto

Englannin kielen professori 2005–, Helsingin yliopisto
Vieraileva professori 2010, Copenhagen Business School
Englannin kielen professori 1999–2005, Tampereen yliopisto
Englannin kielen ja kääntämisen professori 1995–1999, Joensuun yliopisto

Tutkimusteemat
Englanti lingua francana, kielen teoria

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Kuva: Veikko Somerpuro
Tekstit: Suvi Uotinen

Vahvuudet esiin

Anna Mauranen vastaa Helsingin yliopiston vararehtorina kansainvälisyydestä, yhteiskuntasuhteista, henkilöstöpolitiikasta, akateemisesta laadunvarmistuksesta sekä kirjasto- ja tila-asioista. Lisäksi hän toimii yliopiston rehtorin sijaisena.

– Tämä on hyvä vastuukokonaisuus, koska kaikki nämä asiat linkittyvät toisiinsa, Mauranen toteaa.

Tiedeviestinnältä hän toivoo yhä uusia muotoja.

Tiedekulma on hieno esimerkki uusista tavoista tuoda tiedettä esille. Tulevaisuudessa meidän pitäisi saada yhä enemmän ihmisiä mukaan – esimerkiksi kertomaan, mitä tieteessä heidän mielestään pitäisi tutkia.

Lisäksi juuri nyt eduskunnan ja hallituksen vaihtuessa Suomessa yliopiston yhteiskuntasuhteissa ovat keskeisellä sijalla poliittiset päättäjät.

Suomen, Helsingin ja yliopiston profiilia Mauranen haluaisi nostaa erityisesti kansainvälisesti. Helsingin yliopiston vahvat tutkimusalat pitää tuoda yhä näkyvämmin esille.

– Meillä on hyvät edellytykset houkutella tänne kansainvälisiä tutkijoita, mutta vahvuutemme eivät ole vielä tarpeeksi laajasti tiedossa.

Mauranen toteaa, että nousussa kuitenkin ollaan: vastikään julkaistu Times Higher Education -lehden mainetutkimus nosti Helsingin yliopiston vahvasti takaisin maailman sadan parhaan yliopiston listalle.

Hyvä esimerkki kansainvälisen tunnettuuden nostamisesta on viime syksynä toteutettu kampanja Pekingissä: Helsingin yliopiston tutkimusta tuotiin neljän kärjen kautta esille viikonmittaisella kampanjalla. Suurkaupunkien Kiinassa oli kiinnostusta esimerkiksi Helsingin yliopistossa tehtävään ilmastotutkimukseen.

Myös yhteiskuntavastuun osalta kyse on osaksi siitä, että kaikki Helsingin yliopiston tekemä toiminta ei ole laajalti tiedossa. Esimerkiksi ympäristövastuun edistämiseksi tehdään Helsingin yliopistossa tutkimuksen saralla paljon.

Helsingin yliopisto esitteli tutkimustaan Pekingissä syksyllä 2014. Anna Mauranen Science in dialogue -päätapahtumassa.​
Helsingin yliopisto esitteli tutkimustaan Pekingissä syksyllä 2014. Anna Mauranen Science in dialogue -päätapahtumassa.​

 

Takaisin