Takaisin

Ulla Tiililä

Ulla Marika Elisabeth Tiililä
7.7.1963, Helsinki

Filosofian kandidaatti 1993 ja filosofian tohtori 2007 (suomen kieli), Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston dosentti 2014

Erityisasiantuntija ja tutkija 2005-, Kotimaisten kielten keskus
Lisäksi määräaikaisena tuntityöntekijänä, tutkimusapulaisena, (erikois)tutkijana ja kouluttajana 1989–2005, Kotimaisten kielten keskus

Selkokeskuksen neuvottelukunnan jäsen
Virittäjän toimitusneuvoston jäsen
Langnetin ohjaajapoolin jäsen
VM:n Avoin hallinto -hankkeen valmisteluryhmässä 2013−2014
OKM:n virkakielityöryhmässä 2013
STM:n vakuutuslääkärijärjestelmän kehittämisen ryhmässä 2013

Tutkimusteemoissa yhdistyy genretutkimus ja virkakielen tutkimus
Vetäjänä seuraavissa Kotuksen hankkeissa: Tekstualisoituva julkishallinto; Perustelut päätöksissä sekä Ideaalikieli ja kirjoittamisen käytännöt.

Palkinnot ja erityissaavutukset
Afinlandia-palkinto parhaasta soveltavan kielitieteen alueen väitöskirjatyöstä vuosilta 2004–2007
August Ahlqvistin, Yrjö Wichmannin, Kai Donnerin ja Artturi Kanniston rahastojen väitöskirjapalkinto 2008
Kotikielen Seuran E. A. Saarimaan rahaston lautakun­nan stipendi kielenhuol­toa käsittelevistä artikke­leista 1994

Tekstit: Ulla Tiililä (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Virkakielityötä näyttämöllä ja kulisseissa

Kun virkakielestä puhutaan julkisuudessa, näkökulma on erityisasiantuntija Ulla Tiililän mukaan tavallisesti taivasteleva ja paheksuva.

– Tällainen asenne on kuitenkin hedelmätön eikä ratkaise ongelmia, jos niitä on. Änkyräasenteella ei liioin voi tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Tiililä on ollut suomalaisen virkakielen tutkimuksen ja kehittämisen parissa ja kärjessä yli 20 vuotta. Kotimaisten kielten keskuksessa virkakielen parissa työskentelee muutama asiantuntija. Työ näkyy joskus mediassa, tai sen tulokset päätyvät omille verkkosivuille. Usein työ on puolijulkista puhetyötä kursseilla ja seminaareissa. Vaikuttavin osa työstä tehdään silti kulisseissa ja ennen kaikkea kasvotusten: keskustellen ja konsultoiden tai eri tavoin päättäjiin vaikuttaen.

– Yksin tai ylhäältäpäin sanellen virkakielityötä ei voi tehdä.

Kotuksen asiantuntijat aloittivat lokakuussa 2014 yhdessä muun muassa Kuntaliiton ja valtiovarainministeriön kanssa reilun vuoden kestävän virkakielikampanjan, jolla tehdään tunnetuksi Hyvän virkakielen toimintaohjelmaa. Toimintaohjelman taustalla on hallitusohjelman 2011 kirjaus lainsäädännön, viranomaisviestinnän ja asioinnin kielen kehittämisestä.

– Hallitusohjelmaan taas saatiin virkakielestä kirjaus pitkälti Kotuksen lobbaustyön ansiosta, joskin idea virkakieliasian vahvemmasta eteenpäin viemisestä tuli alun perin selkokielen asiantuntijoilta. Työmme on usein anonyymiä tiimityötä, kuten virkatyö yleensäkin. Tiimityössä onnistuminen kuitenkin palkitsee monin verroin. Toki on hauskaa nähdä myös omien aivojensa tuote vaikkapa hallitusohjelmassa, kertoo Tiililä.

Virkakielikampanjan päätöstilaisuudessa 13.10.2015 palkittiin virastoja hyvistä onnistumistarinoista. Kotuksen kuva-arkisto.

 

Takaisin