Tillbaka

Timo Santala

Timo Hermanni Santala
10.1.1981, Helsingfors

Har studerat folkloristik, religionsvetenskap, genusforskning, Nordamerikastudier och Latinamerikastudier samt olika språk vid humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet.

Projektchef för Helsingfors matkulturstrategi 2014–, Helsingfors stad

Journalist för Radio Helsinkis Ruokaradio (’Matradio’) 2015–, informationschef och marknadsföringschef för evenemanget Restaurangdagen 2011–, verksamhetsledare för evenemanget We Love Helsinki 2008– och ett flertal andra uppdrag som är förknippade med organisering av olika evenemang. Santala har även arbetat som journalist och fotograf med inriktning på resor, mat och vin. Därtill spelar han skivor under namnet DJ Rideon.

Priser och utmärkelser
Undervisnings- och kulturministeriets Finlandspris 2011 (Restaurangdagen)
Årets kulturgärning 2011, Helsingfors stads kultur- och biblioteksnämnd (Restaurangdagen)
Årets kulturgärning 2010, Helsingfors stads kultur- och biblioteksnämnd (We Love Helsinki)

Timo Santala på Twitter

Bild: Minna Kurjenluoma
Text: Riitta-Ilona Hurmerinta
Översättning: Sonja Tiilikainen
Språkgranskning: Jonas Franzon

En vansinnig idé utvecklades till världens största matkarneval

År 2011 hittade Timo Santala tillsammans med ett par kamrater på idén till Restaurangdagen. På drygt två år utvecklades evenemanget till världens största matkarneval. Hittills har Restaurangdagen ordnats i över 60 länder, och runtom i världen har evenemanget gett upphov till nästan 10 000 pop up-restauranger som har besökts av över 180 000 matgäster.

– Restaurangdagen är ju helt absurd, det finns inget som helst vett i den. Först gör tre kamrater ett roligt experiment och slutligen blir det en världsomfattande grej. Och fortfarande förverkligas evenemanget genom frivilligverksamhet och helt utan budgetar eller resurser.

Santala tycker att det finaste med Restaurangdagen är de personer som utvecklar evenemanget, det vill säga helt vanliga stadsbor – ”nobody and anybody at the same time”, som han säger.

En del av charmen med Restaurangdagen är att ingen har frågat någon om tillstånd till något. Vissa saker i evenemanget är sådana som egentligen kräver tillstånd, medan andra till och med är olagliga.

– Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen har berättat att vi aldrig hade fått tillstånd till det vi gör, om vi hade bett om det då vi påbörjade vår verksamhet. Nu när vi helt enkelt har gjort vad vi vill och därmed kunnat visa hur Restaurangdagen fungerar, kan staden inte längre hindra oss.

Cuci, Restaurangdagen 19.8.2012. Bild: Timo Santala.​
Cuci, Restaurangdagen 19.8.2012. Bild: Timo Santala.​

 

Tillbaka