Tillbaka

Susanna Pettersson

Susanna Kristina Pettersson
30.8.1966 Helsingfors

Filosofie doktor 2008 (konsthistoria) Doktorsavhandlingen ”Suomen Taideyhdistyksestä Ateneumiin. Fredrik Cygnaeus, Carl Gustaf Estlander ja taidekokoelman roolit”, Helsingfors universitet.

2014– chef för konstmuseet Ateneum
2013–2014 chef för The Finnish Institute in London
2010–2013 chef för Alvar Aalto-fonden och Alvar Aalto–museet
2007–2010 utvecklingschef, Statens konstmuseum
2001–2007 specialplanerare, konstmuseibranschens utvecklingsenhet, Statens konstmuseum
1996–2001 intendent, museipedagogiska enheten, Statens konstmuseum
1992–1996 amanuens, museipedagogiska enheten, Statens konstmuseum

Akademiska befattningar
2012– docent i museiologi, Jyväskylä universitetet
2011– Reinwardt Academy/Amsterdam, gästande föreläsare

Foto: Kim Varstala
Text: Susanna Pettersson och Kaija Hartikainen (red.)
Översättning: Nina Hänninen
Språkgranskning: Jonas Franzon

En viktig röst både i Finland och internationellt

Att undervisa, att aktivt publicera och att inneha förtroendeuppdrag utvidgar det fackmässiga nätverket och skapar kontakter och nya tankar. Susanna Pettersson arbetar som docent i museologi och som gästande föreläsare samt sätter sig in i samhällsfrågor bland annat som medlem i styrelsen av Aalto-universitetet.

Kombinationen av praktiskt museiarbete och akademisk forskning är en stor fördel, anser Pettersson, som har verkat inom museibranschen sedan slutet av 1980-talet. Utöver finska studenter drar även studenter på centret för museologi vid Reinwardt Academy nytta av denna kombination. Pettersson har gästföreläst på centret sedan 2011.

– Jag kan utnyttja mina operativa kunskaper inom museibranschen i undervisningen. I samma mån har jag kunnat föra med mig teoretiskt tänkande till det vardagliga museiarbete och greppa större helheter.

Att behärska båda kunskapsområdena har varit till nytta i Petterssons mångåriga arbete för att förbättra rörligheten av museisamlingar. Undervisnings- och kulturministeriet utnämnde Pettersson 2006–2010 som expert till EU:s OMC-arbetsgrupp, som överlämnade kommissionen rekommendationer för rörlighet 2010.

Arbetet som Ateneums museichef ger för närvarande inte en möjlighet att i större omfattning publicera artiklar, men det är en verksamhet som hon ogärna vill ge upp. Hon säger att hon får positiv energi av att skriva. Ur institutionens synvinkel är det dessutom viktigt att museet, som profilerar sig genom forskning, har en chef som är aktiv och förstår vad forskning är.

– I fortsättningen kommer vi att göra forskning till honnörsord inom olika utställningsprojekt. Dessutom synliggör vi forskning: vi har till exempel påbörjat en internationell serie av evenemang, Ateneum Art Museum Research Conference. Vid första evenemanget samlade vi ihop internationella forskare som specialiserar sig på Helene Schjerfbeck.

Förtroendeuppdrag skapar naturliga kontaktpunkter mellan det akademiska och museivärlden. Pettersson var tidigare styrelsemedlem till exempel i Föreningen för Konsthistoria, Finlands museiförbund och ordförande i nätverket för nordiska konsthistoriker Nordik. Av de nyaste styrelsemedlemskapen nämner hon gärna Aalto-universitetet.

– Det är ett privilegium att få vara med och skapa en kreativ och internationell universitetshelhet!

Som museichef tror Pettersson på kraften av fackmässiga nätverk och personliga kontakter. Hon håller tät kontakt med chefer på nordiska nationalgallerior, övriga europeiska kolleger samt med branschens toppforskare.

På gruppfoto tillsammans med cheferna från de nordiska nationalgallerierna: på bilden från vänster Audun Eckhoff från Norge, Berndt Arell från Sverige, Susanna Pettersson, Mikkel Bogh från Danmark och Risto Ruohonen från Finland. Foto: Nasjonalmuseet, Oslo.​
På gruppfoto tillsammans med cheferna från de nordiska nationalgallerierna: på bilden från vänster Audun Eckhoff från Norge, Berndt Arell från Sverige, Susanna Pettersson, Mikkel Bogh från Danmark och Risto Ruohonen från Finland. Foto: Nasjonalmuseet, Oslo.​

 

Tillbaka