Tillbaka

Mark Shackleton

Mark Hugh James Shackleton
19.5.1950, Wimbledon, London

Filosofie licentiat 1990, filosofie doktor (amerikansk litteratur) 1994, Helsingfors universitet
Postgraduate Certificate in Education (English as a Foreign Language) 1978, University of London
Master of Arts (American Literature and American Studies) 1972, University of London
Bachelor of Arts (English Literature and American Studies) 1971, University of Wales, Swansea

Universitetslektor i engelsk filologi 1981–, Helsingfors universitet
Docent i engelsk litteratur 2001, Helsingfors universitet

Forskningsteman
Nordamerikanska ursprungsbefolkningens litteratur, postkolonial litteratur, litteratur om internationell adoption

Publikationer, forskningsprojekt och annan vetenskaplig verksamhet

Priser och utmärkelser
Riddartecknet av I klass av Finlands Vita Ros orden

Bild: Mika Federley
Text: Mark Shackleton (Tomas Sjöblom, red.)
Översättare: Sonja Tiilikainen
Språkgranskare: Jonas Franzon

Litteratur av Nordamerikas ursprungsbefolkning

I min forskning har jag i huvudsak fokuserat på litteratur som är skriven av Nordamerikas ursprungsbefolkning. Jag har i synnerhet ägnat uppmärksamhet åt tricksterfiguren som en symbol för kulturell överlevnad. Det finns tricksterfigurer i så gott som varje kultur, men i den nordamerikanska ursprungsbefolkningens traditioner har tricksterfigurerna också andra uppgifter än att smida ränker. Sådana tricksterfigurer som Koyoten, Korpen och spindeln Iktomi har enligt ursprungsbefolkningens myter bland annat hjälpt till att skapa världen.

Nuförtiden anser flera nordamerikanska författare som representerar ursprungsfolk att tricksterfigurerna är centrala symboler för överlevnad och uthållighet. Jag har forskat i tricksterfigurernas betydelse i många verk som är skrivna av Nordamerikas ursprungsfolk, bland annat i verk av Tomson Highway (Cree), Louise Erdrich (Ojibwa), Thomas King (Cherokee) och Gerald Vizenoor (Anishinaabe).

Mark Shackleton talar om tricksterfiguren på American Indian Workshop Plenary i Helsingfors år 2013. Bild: Tiina Wikström

På senaste tiden har jag också forskat i litteratur om transnationell adoption, med fokus på dess koppling till principerna för tvångsadoption bland Nordamerikas ursprungsbefolkning. Min första avhandling om ämnet var The Theme of Adoption in Native North American Literature (Renvall Institute Publications, 2007). Jag deltar också i organiserandet av den internationella konferensen Transnational and Transracial Adoption in North American Culture som kommer att hållas vid Åbo universitet i augusti 2015.

Transnationell och transraseal adoption blir allt vanligare runt om i världen. Den transnationella och transraseala adoptionen lyfter fram komplicerade frågor som bland annat gäller följderna av global ojämställdhet, grundläggande mänskliga rättigheter och ny teknologi som används för konstgjord befruktning. Jag är adoptivförälder till två barn från Dominikanska republiken och därför har min forskning också en personlig anknytning.

Tillbaka