Tillbaka

Kauko Laitinen

10.5.1951 Kangasniemi

Doktor i sociologi 1985, Tokyos universitet
Studier i japanska och internationella relationer 1979–1984, Japan
Politices magister (allmän statslära) 1975, Helsingfors universitet
Studier i kinesiska och historia 1975–1978, Kina

Universitetslektor i Asien- och Stillahavsstudier
Docent i forskning i Östasiens kulturer
Professor i Kinastudier och chef för Konfutse-institutet 2014–2015, Helsingfors universitet
Finlands institut i Japan 2011–2014
Konfutse-institutet vid Helsingfors universitet 2007–2011

Forskningsteman:
A.E. Nordenskiölds roll i relationerna mellan Finland och Japan
Områdenas tidevarv och självstyrelse: jämförelse av Åland och Okinawa
Finsk-kinesiskt forskningssamarbete kring Mannerheims ritt genom Asien 1906–1908

Publikationer, forskningsprojekt och annan vetenskaplig verksamhet

Anmärkningsvärda insatser:
En utredning av möjligheten att grunda Finlands institut i Japan
Initiativ till och förberedelser för att grunda läroämnet Asien- och Stillahavsstudier
Initiativ till och förberedelser för att grunda Konfutse-institutet

Bild: Mika Federley
Text: Kauko Laitinen (Kaija Hartikainen, red.)

Översättare: Sonja Tiilikainen
Språkgranskare: Jonas Franzon

Disputation i Japan

En tidig morgon i september 1975 slutförde jag min pro gradu-avhandling, vars tema hade ändrats från FN till Tibets historia, och jag förde den hastigt till fakulteten för granskning. Redan på eftermiddagen satt jag i Moskvatåget på väg till Kina, där Mao Zedong härskade och där det enligt senare historieskrivning fortfarande rådde kulturrevolution.

Historiestudenten Kauko Laitinen med sin kinesiske rumskompis och klasskamrat He Hongyan vid Pekinguniversitetets södra port sommaren 1977. He Hongyan tillhörde personalen vid marinens kadettskola.

Undervisningsministeriet i Finland hade valt mig till stipendiat i Kina, och enligt ministeriets önskan studerade jag där i sammanlagt tre år. Under mitt första läsår studerade jag språk vid språkinstitutet i Peking (nuvarande Beijing Language and Culture University. Under de följande åren hade jag däremot möjlighet att specialisera mig på Kinas historia vid Pekinguniversitetet och Nanjinguniversitetet.

Pekinguniversitetets två veckor långa öppet hus-evenemang om utbildning. Kauko Laitinen besökte en dieselmotorfabrik i Peking under vårvintern 1977. Mästare Liu visar hur man använder svarven. Fabriken tillverkade diesellok som var lika höga som hus. Foto: Fu Xiangkui.

Det var förstås också intressant att följa den politiska och samhälleliga förändringen i Kina. När det blev dags för mig att återvända hem sommaren 1978, var det Deng Xiaoping som härskade över landet och förändringens vindar blåste redan då. I allmänhet sågs Deng Xiaopings reformprojekt dock som en kortvarig politisk kampanj och som en fortsättning på raden av tidigare kampanjer. Men vi hade fel: reformperioden har fortsatt nu i 37 år och Kina har gjort stora framsteg sedan 1970-talet.

Kauko Laitinen och Erik Halme studerade Kinas historia vid Nanjinguniversitetet under läsåret 1977–1978. Statyn i bakgrunden föreställer Yang Guifei som levde under åttonde århundradet. Hon var en av de fyra vackraste kvinnorna i det forntida Kina. Foto: Kari Varis.

I oktober 1979 styrde jag igen österut, denna gång med flyg till Japan. Där fick jag som japanska utbildningsministeriets stipendiat forska i förhållandet mellan Japan och Kina i fem år vid Tokyo universitet. Jag blev också japansk doktor efter att ha disputerat om Zhang Taiyans roll i revolutionen i Kina 1911. Efter slutförda studier fick jag direkt börja arbeta som press- och kulturassistent vid Finlands ambassad i Tokyo.

Tillbaka