Tillbaka

Jouko Lindstedt

Jouko Sakari Lindstedt
15.7.1955, Helsingfors

Filosofie kandidat 1981, filosofie licentiat 1983 och filosofie doktor 1985 (slavisk filologi), Helsingfors universitet

Tf professor i slavisk filologi 1985, ordinarie 1986–

Publikationer, forskningsprojekt och annan vetenskaplig verksamhet

Forskningsteman:
Bulgariska och makedonska språkens utveckling på Balkanhalvön
Kontaktspråket esperantos ursprung och spontana förändring samt hur språket uppnår status som modersmål
Språkpolitik på Balkanhalvön och i Europeiska Unionen
Fornkyrkoslaviska och slavernas forntid
Sydslavisk filologi
Tempus, aspekt och evidentialitet

Medverkar i gruppen Helsinki Area & Language Studies, som är inriktad på forskning i språklig mångfald och språkets ekologi samt på fältarbete i små språksamfund.
 

Bild: Valokuvaamo Helläkoski, Lahtis
Text: Jouko Lindstedt och Riitta-Ilona Hurmerinta (red.)
Översättning: Sonja Tiilikainen
Språkgranskare: Jonas Franzon

Esperantist och lingvist

Jouko Lindstedt använder esperanto dagligen i sin familj och han anser att språket är hans näst mest flytande språk efter finskan, trots att han i sitt arbete undersöker bulgariska och makedonska. Han säger att de flesta språkforskare har en försiktigt tvekande inställning till esperanto. Tanken på ett språk som är avsiktligt konstruerat känns främmade eller åtminstone ointressant för dem som forskar i ”naturliga språk”. Själv anser han att esperanto är en del av hans identitet som språkforskare på tre olika sätt.

Till en början skulle han knappast aldrig ha blivit språkforskare om han inte hade råkat lära sig esperanto som 14-åring via en radiokurs. De klara och enkla strukturerna i esperantos grammatik och ordbildning uppmuntrade Lindstedt att leta efter liknande system också i andra, mer komplicerade språk. För den unge Lindstedt var esperanto som en självstudiekurs i strukturalistisk språkforskning.

Esperantorörelsens grundtanke är att alla språk är likvärdiga och att de som talar större språk inte får gynnas i internationell kommunikation. Det här har fört Lindstedt in på att forska i språkpolitik och språksociologi.

Lindstedt anser dock att de mest spännande dragen i esperanto är de som inte har skapats avsiktligt. Under esperantos över tvåhundra år långa historia har det skett många förändringar som ingen har fattat beslut om, utan som har uppstått spontant bland språkbrukarna. Esperanto har även modersmålstalare, vars språkbruk har börjat undersökas. I viss mening har språket alltså närmat sig de ”naturliga språken”. Språket har säkerligen mycket att ge den allmänna språkvetenskapen som forskar i människospråkets gränser och allmänna regelmässighet.

Mer information om esperanto

Tillbaka