Tillbaka

Erik Tawaststjerna

10.10.1961, S:t Michel – 22.1.1993, Helsingfors
Filosofie kandidat 1958, filosofie licentiat 1959 och filosofie doktor 1960, Helsingfors universitet

Professor i musikvetenskap 1960–1983, Helsingfors universitet
Artiklar och recensioner om musik 1943–1989 i flera olika tidningar, bl.a. Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet och SNS-Kansan Sanomat
Styrelseordförande 1971–1980, Sibelius-Akademin

Fack-Finlandiapriset för facklitteratur 1989

Bild: Musikvetenskapliga institutionen, Helsingfors universitet
Text: Tero Juutilainen
Översättning: Sonja Tiilikainen
Språkgranskning: Jonas Franzon

Även annat än Sibelius

Erik Tawaststjerna var känd redan innan han blev utnämnd till professor. Några år tidigare hade han börjat arbeta som musikkritiker på Helsingin Sanomat och fortsatte detta arbete ändra fram till slutet av 1980-talet. Han var även en internationellt känd pianist och hade studerat pianospel såväl vid Helsingfors Konservatorium och vid Sibelius-Akademin som utomlands under handledning av bland annat Heinrich Neuhaus, Hans Leygraf och Alfred Cortot.

Tawaststjerna har fastnat i människors minnen särskilt tack vare sin karaktär. Han var något av ett original, men trots det var det hans vänliga och intressanta natur som garanterat gjorde att människor lade honom på minnet.

Tawaststjernas personlighet och goda sociala färdigheter kom till nytta vid universitetet. Hans föreläsningar var populära såväl i föreläsningssalar i hemlandet som på internationella arenor. Hans goda internationella rykte och omfattande kontakter tryggade en god grund för tillväxt inom läroämnet musikvetenskap. Detsamma gjorde Tawaststjernas sätt att närma sig frågor som sammanhängde med universitetets förvaltning. Det sägs att Tawaststjerna närmade sig universitetets kansler eller rektor direkt när det gällde förvaltningsfrågor. Därtill bjöd han dem hem till sig, och kringgick därmed byråkratiska formaliteter.

Enligt Anssi Salmenhaara, Jean Sibelius barnbarn, kan man inte på något vis kategorisera Erik Tawaststjerna som människa. Salmenhaara uttryckte saken så här:

Han var Erik Tawaststjerna, hundraprocentigt sig själv. Ifall man säger att han var originell, saknas det enormt mycket av hans karaktär. Han var en enastående person på alla sätt.

Bild: Helsingfors universitetsmuseum.​
Bild: Helsingfors universitetsmuseum.​

Källor

Tillbaka