Tillbaka

Eero Tarasti

Eero Aarne Pekka Tarasti
27.9.1948, Helsingfors

Filosofie kandidat 1973, filosofie licentiat 1976 och filosofie doktor 1978 (musikvetenskap), Helsingfors universitet

Professor i musikvetenskap 1985–, Helsingfors universitet
Professor i musikvetenskap 1983–1984, Jyväskylä universitet
Professor i konstfostran 1979–1983, Jyväskylä universitet

Vice ordförande 1994–2004, ordförande 2004–2014 och hedersorförande 2014– för International Association for Semiotic Studies (IAS-AIS)
Grundare till och ordförande 1988–2013 för International Institute for Semiotic Studies i Imatra (ISI)
Ordförande 1979– för Semiotiska sällskapet i Finland
Grundare till och huvudredaktör 1982– för Synteesi, en tidskrift för tvärkonstnärlig forskning

Publikationer, forskningsprojekt och annan vetenskaplig verksamhet

Priser och utmärkelser
J.V. Snellman-priset 1997, Helsingfors universitet
Hedersdoktor vid fyra utländska universitet: i Bloomington, Tallinn, Sofia och Aix-Marseille
Hedersmedlem i Victoria College University of Toronto
Medalj av I klass av Finlands Vita Ros orden
Chevalier de l'Ordre Palme Académique
The Medal of the Order of Rio Branco

Text: Eero Tarasti och Riitta-Ilona Hurmerinta (red.)
Översättning: Sonja Tiilikainen
Språkgranskning: Jonas Franzon

På Estnäsgatan i Helsingfors och ute i världen

År 1984 flyttade institutionen för musikvetenskap till renoverade lokaler på Estnäsgatan 1 i Helsingfors. Där uppstod en idealisk, liten vetenskaplig gemenskap som också var synnerligen internationell. Tack vare den årliga finansieringen från stiftelsen Pro Musica i Tammerfors började det genast strömma in utländska gäster. Alla gäster fick egna rum, så till exempel de kortvariga gästerna bodde i gästrum tvärsöver gården. Därifrån gick de på morgnarna till institutionen för att undervisa. Även studenterna hade egna utrymmen.

Vår verksamhet började bära frukt efter några år i takt med disputationerna. Jag har handlett sammanlagt 103 doktorsavhandlingar – hälften av dem vid Helsingfors universitet och hälften av dem på annat håll, huvudsakligen utomlands. Många av de disputerade har belönats med pris, till exempel José Luiz Martinez från São Paulo i Brasilien, Danuta Mirka från Katowice i Polen och Ramunas Motiekaitis från Vilnius i Litauen. Många av de doktorander som jag har handlett har dessutom redan fått egna professurer, till exempel Kristian Bankov (Sofia i Bulgarien), Jean-Marie Jacono (Aix i Frankrike) och Dario Martinelli (Kaunas i Litauen), i Finland Juha Ojala (Uleåborgs universitet) samt Vesa Kurkela och Anne Sivuoja-Kauppala (Sibelius-Akademin).

Det kom också en hel del internationella studenter till vår institution: från Brasilien, Chile, Peru och Argentina samt från Polen och alla de baltiska länderna. Vi ordnade flera träffar för musikvetare från dessa länder. Jag satte dessutom igång en serie av internationella kongresser om Jean Sibelius. Jag kom också på idén att Musikvetenskapliga sällskapet i Finland borde ha sina egna annual meetings såsom i USA och Tyskland. Så blev det, och en ny tradition skapades.

Charles Rosen tilldelas Pacius-priset 2007. På bild professor Jukka Meurman (till vänster), Charles Rosen, Eero Tarasti och Lauri Pokkinen, sekreterare för Musiksällskapet vid Helsingfors.

År 1990 firades Helsingfors universitets 350-årsjubileum. Min uppgift var att ansvara för musiken för jubileumsåret. Evenemanget gav upphov till Musiksällskapet vid Helsingfors universitet (HYMS) som sedermera har ordnat flera konserter, föreläsningsserier och andra festligheter. HYMS anordnade till exempel serien Soivat kaupungit för att fira Helsingfors 200-årsjubileum år 2012. År 2009 verkställde vi på sällskapet Fredrik Pacius tvåhundraårsfest. År 2013 var det däremot dags för Richard Wagners (http://sv.wikipedia.org/wiki/Richard_Wagner) tvåhundraårsfest. Kompositörer allt från Sallinen till Saariaho har promoverats till hedersdoktorer av sällskapet. Numera har HYMS även kör-, piano- och kammarmusikverksamhet. Själv har jag börjat spela kammarmusik tillsammans med mina studenter. Vi har specialiserat oss på franska pianokvartetter, men nu under Sibelius jubileumsår uppträder vi med dennes pianokvintetter.

Jag har skött min professorstjänst tämligen regelbundet. Jag har dock innehaft gästprofessurer som har varat i en termin bland annat vid Université Paris-VIII, Université Paris-Sorbonne, Université d'Aix-Marseille och University of Minnesota. Jag har rest mycket och årligen arrangerat ett par tre internationella kongresser både i Finland och utomlands. Denna verksamhet ser ut att fortsätta även i framtiden. Delvis tack vare allt detta är jag fyrfaldig hedersdoktor utomlands (Bloomington US, Tallinn, Sofia, Aix-Marseille).

Eero och Eila Tarasti är här tillsammans med Richard Wagners sonson Wolfgang Wagner och hans fru på Finlands nationalopera och ser på en föreställning av operan Parsifal.

 

Tillbaka