Tillbaka

Áile Aikio

Áile Ingá Aikio
8.6.1979, Utsjoki

Filosofie magister (etnologi) 2012, Helsingfors universitet

Amanuens 2005– (tjänstledig sedan hösten 2013), Samemuseet Siida
Journalist 2013–2015, Yle Sápmi

Bild: A. Aikio
Text: Áile Aikio (Riitta-Ilona Hurmerinta, red.)

Översättning: Sonja Tiilikainen
Språkgranskning: Jonas Franzon

En same i museivärlden

Jag inledde mina studier vid Helsingfors universitet år 1998 med arkeologi som huvudämne. I flera år studerade jag arkeologi, men strax innan jag slutförde examen bytte jag mitt huvudämne till etnologi. Som biämnen har jag studerat folkloristik, antropologi och klassisk arkeologi.

Under hela min studietid hade jag som mål att komma in i museibranschen, för att sedan där kunna arbeta med det samiska kulturarvet. Jag byggde upp mina studier kring dessa två teman. Med siktet inställt på museibranschen allmänbildade jag mig genom att studera klassiska vetenskaper, som är av nytta i museiarbete. I mån av möjlighet försökte jag förena det klassiska med samiskheten och material med ett samiskt ursprung. Genast efter att ha avlagt mina studier fick jag mitt drömjobb som amanuens vid samemuseet Siida, där jag ansvarade för fotografi-, föremåls- och arkivsamlingarna.

Utöver samlingar omfattade mitt arbete som amanuens också Samemuseets friluftsmuseum och museipedagogik. Jag var också aktivt verksam med att producera museets utställningar. Jag skrev bland annat manus för utställningar som baserade sig på samlingar av till exempel ackjor och samiska huvudbonader för kvinnor.

Museiarbetet kan föra en till märkliga ställen. På utställningsutbyte i Narjan-Mar i Nentsien i Ryssland. Bild: K. Shertsneva

Vid sidan av mitt arbete kompletterade jag mitt yrkeskunnande genom att lära mig grunderna i skoltsamiska och genom att avlägga studiehelheter i museologi och teoretiska studier i samiskt handarbete, duodji.

Som amanuens vid Siida fick jag förena den västerländska museibranschen med samiskheten. Trots allt fick jag snart märka att det inte var helt smärtfritt att försöka kombinera ett urfolksperspektiv med museiarbete. Att förena de olika reglerna och praxis som gäller för dessa två olika världar har varit det mest utmanande för mig som samisk anställd vid ett museum. Jag har varit tvungen att förhålla mig till krav som kommit från två motsatta håll. Å ena sidan har jag styrts av museiarbetets internationella regler, som talar om hur museet och dess samlingar ska behandlas. Å andra sidan har jag som same inte kunnat bortse från det samiska samhällets normer, utan jag har velat respektera de värden och den världsbild som råder i den samiska kulturen.

Vid samemuseet Siidas friluftsmuseum. Áile Aikio granskar tillsammans med en byggnadskonservator i vilket skick stugan Mirhami är. Bild: Samemuseet Siida

 

Tillbaka