Takaisin

Rainer Knapas

Rainer Knapas
19.02.1946 Pyhtää

Filosofian kandidaatti (taidehistoria) 1970, lisensiaatti 1981, Helsingin yliopisto

Tutkimusassistentti–tutkija 1965–1977, Muinaistieteellinen toimikunta, Museovirasto
Assistentti 1977–1990, Historianlaitos, Helsingin yliopisto
Vapaa tutkija, sittemmin Helsingin yliopistolla, Svenska litteratursällskapet i Finlandilla 1998–2007
Projektijohtaja (Kansalliskirjaston historiahanke) 2008–2012, Kansalliskirjasto/Helsingin yliopisto

Kolumnisti 1999–, aikakauslehti Ny tid

Tutkimusteemat
Arkkitehtuuri- ja kulttuurihistoria, yliopisto- ja kirjastohistoria, puutarhataiteen historia, tieteelliset editiot (J. V. Snellman, Z. Topelius yms.)

Palkintoja ja kunnianosoituksia
Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 1997, 2001
Svenska litteratursällskapetin palkinto Fonden till Gustaf III:s minne -muistorahastosta 2004
Juhlakirja 60-vuotispäivälle 19.2.2006: I trädgården, i biblioteket, i världen (toim. Nina Edgren-Henrichson et. al.)
Svenska Akademiens Finlandspris 2007
Filosofian kunniatohtori 2010, Helsingin yliopisto
Tollanderska priset 2013

Kuva: Schilts & Söderströms / Janne Rentola
Tekstit: Rainer Knapas (Tomas Sjöblom, toim.)
Käännös: Tomas Sjöblom

Laajempi yliopisto

Yliopisto on suuri humanistinen voimakeskus Helsingissä. Se on niin itsestään selvä ja pääkaupungin verkostorakenteeseen kietoutunut, että se vasta nyt – viidenkymmenen vuoden opintojen ja tutkimuksen jälkeen – alkaa hahmottua kunnolla.

Jatkuvuus on vahvaa, suurien ikäluokkien massayliopistosta 1960-luvulta tähän päivään. Silloin haluttiin muuttaa kaikkea, mitä sittemmin onkin tapahtunut, mutta ydin on säilynyt. Ja ytimessä olen usein saanut olla mukana. Ensin opiskelijajärjestöissä, Eidoksessa ja Historicuksessa (ikuisesti), ja osakunnassa, Östra Finlands nationissa (samaten siellä). Sitten kuvaan astuivat tieteelliset seurat, Historiska Föreningen, Svenska litteratursällskapet, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Oppihistoriallinen Seura ja uusi 1700-luvun tutkimuksen seura, tehtävillä, toimeksiannoilla ja hallituspaikoilla.

Rainer Knapas, ainejärjestö Historicus rf:n kunniajäsen, kertoi Historicus-aktiiveille järjestön historiasta syksyllä 2010. Knapas osallistui myös opiskelijoiden kanssa akateemiseen kolmen ruokalajin illalliseen esitelmän jälkeen. Kuva: Camilla Kaila.​
Rainer Knapas, ainejärjestö Historicus rf:n kunniajäsen, kertoi Historicus-aktiiveille järjestön historiasta syksyllä 2010. Knapas osallistui myös opiskelijoiden kanssa akateemiseen kolmen ruokalajin illalliseen esitelmän jälkeen. Kuva: Camilla Kaila.​

Yliopiston vanhojen opettajien, opiskelutovereiden ja omien opiskelijoiden verkostoon törmäsi kaikissa yhteyksissä: tieteellisten seurojen julkaisutoiminnassa, muiden oppineiden instituutioiden näyttelyissä ja tutkimusprojekteissa, Kansallisarkistossa, Valtion taidemuseossa, Museovirastossa. Ja lisäksi vielä mediassa: TV:ssä, radiossa ja lehdissä.

Omanlaisensa intellektuelli alue on ollut entinen vasemmistoaikakauslehti Ny tid, johon olen kirjoittanut kolumneja ajankohtaisista kysymyksistä yli kymmenen vuoden ajan.

Olen myös toiminut aktiivisena hallituksen jäsenenä kahdessa säätiössä, pieniä mutta tärkeitä humanismin sektoreita nekin: Stiftelsen Finlandssvensk bokkultur, joka jakaa pieniä stipendejä ruotsinkielisten tietokirjojen ja oppimateriaalien kirjoittajille Suomessa, sekä Vaikutushistoriallinen säätiö, joka varovasti yrittää tuoda mannermaista Wirkungsgeschichte (”vaikutushistoria”) -ajattelua Suomeen.

Takaisin