Takaisin

Pirjo Lyytikäinen

Pirjo Riitta Lyytikäinen
10.10.1953, Helsinki

Filosofian kandidaatti 1986 ja filosofian tohtori 1992 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto

Kotimaisen kirjallisuuden professori 1998-, Helsingin yliopisto

Tutkija 1987–1990 (Koneen säätiö), assistentti 1990–1993 (Helsingin yliopisto), apulaisprofessori 1993–1994 (Helsingin yliopisto), vanhempi tutkija 1994–1998 (Suomen akatemia)

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: suomalaisen kirjallisuuden kehitys kohti modernismia, erityisesti 1900-luvun alun symbolismista ja dekadenssista varhaiseen modernismiin 1930-luvulla. Kirjallisuuden kansainväliset suuntaukset Suomen kirjallisuudessa.  Kirjallisuuden lajit ja allegorian kysymykset. Allegoriset  luontofantasiat Aleksis Kiven romantiikasta nykykirjallisuuteen ja niiden suhde kansainvälisen kirjallisuuden traditioihin. Uusimpana tutkimuslinjana kirjallisuus ja tunteet.

Palkinnot:
Tietokirjailijapalkinto, Suomen Tietokirjailijat ry 2014

Tekstit: Pirjo Lyytikäinen

Haaveeni

Haaveeni on mitä suurimmassa määrin tunneasia ja samalla vakava tutkimuskysymys. Toivoisin, että näkisin vielä valmiina ja julkaistuna kirjan, jonka työnimeksi sopisi vaikkapa ”Suomalaiset tunteet: suomalaisen kirjallisuuden tunnehistoria”.  Sen perustana on kotimaisessa kirjallisuudessa nyt käynnistetty kirjallisuuden ja tunteiden tutkimus. Siihen kuuluu uusi Kirjallisuus ja tunteet -hankkeeni, johon kuuluu toistaiseksi neljä kotimaisen kirjallisuuden tutkijaa Helsingin yliopistosta.

Yhteistyöhön suomen kielen tutkijoiden ja filosofien, muiden yliopistojen kirjallisuudentutkijoiden sekä muidenkin alojen tunteiden tutkijoiden kanssa on jo ryhdytty, mutta siinä on vielä työmaata edessä. Kirjallisuudentutkimuksessa lähestymistapa on uusi ja avaa aivan ennennäkemättömiä tutkimuskenttiä, jotka vaikuttuvat paitsi lupaavilta myös äärimmäisen kiehtovilta.  Kotimaisen kirjallisuuden tunteet ovat vielä paljolti kartoittamatta. Alueen tutkimusmetodeissa on niissäkin vielä kiinnostavia haasteita. Tunteiden kompleksisuus on arkielämässäkin suurta, mutta kirjallisuuden tunteissa on omat haasteensa, erityisesti kun pohditaan lukijoiden tunnekokemuksia ja ”kertomuksellisia tunteita” eikä vain teksteissä kuvattuja tai muuten ilmaistuja tunteita.

Kuva: Pirjo Lyytikäinen.​
Kuva: Pirjo Lyytikäinen.​

 

Takaisin