Takaisin

Mikko Tolonen

Mikko Sakari Tolonen
5.8.1976, Espoo

Filosofian tohtori, Helsingin yliopisto, 2010 (yleinen historia)

Digitaalisten aineistojen tutkimuksen vt. professori 2015, Helsingin yliopisto
Post-doc tutkija, Helsingin yliopiston tutkijakollegium, 2012–2015
Leverhulme visiting Fellow, University of St Andrews, Department of Philosophy, 2012–2013
Post-doc tutkija, Philosophical Psychology, Morality, and Politics, Suomen Akatemian huippuyksikkö, 2010–2012

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: Varhaismodernin ajan aate- ja filosofian historia, erityisesti 1700-luku. Digitaalisten ihmistieteiden soveltaminen historiantutkimukseen.

Tekstit: Mikko Tolonen (Kaija Hartikainen, toim.)

Mandevillelainen maailmanselitys

Ei ole salaisuus, että humanistitutkijan uraan kuuluu väistämätön dialogi epävarmuuden kanssa. Maailmanluokan tutkijoilla - oli ala sitten kuinka kapea tai lavea tahansa - Kelan apurahalle siirtymisen uhka nakertaa sielua. Meillä poliittisen ajattelun varhaismodernin ajan klassikoiden tutkijoilla on kuitenkin salainen ase käytössä: voimme peilata teorioita, joita tutkimme omana huvina maailmaan, jossa elämme. Tämä ei tee meistä teflon-pintaisia viisastelijoita, mutta se luo tietyn kafkamaisen pohjavireen, jonka pyörteissä maailmalle voi useimmiten hymyillä, vaikka keskustelukumppani tarjoaisikin ominaan hänelle juuri esittämäsi argumentit.

Mandevillelaista illanviettoa Roomassa, 2014. Kuva Andrea Branchi.

Maailmalle hymyilyn strategia pätee niin espoolaisesta juniorijalkapallosta selviytymiseen kuin vaikkapa argentiinalaisen dollarikuplan puhkeamisen yhteydessä inhimillisen tragedian pähkäilyyn hobbesilaisen luonnontila-hypoteesin kautta.

Suomalaista juniorijalkapalloa sateessa. Tolonen valmentamassa 2001 syntyneitä Honka Kotkia keväällä 2011. Kuva Heikki Damski.

Itse olen erikoistunut mandevillelaisen maailmanselityksen soveltamiseen jokapäiväiseen elämään. Mitä se tarkoittaa? Paras vaihtoehto on lukea mielikuvituksella kirjani: Mandeville and Hume, Anatomists of civil society. Lyhyt vastaus voidaan esittää myös tässä. Ihmiselle omanarvontunto (ja ylpeys) ovat tärkeämpiä kuin rahat ja henki.

Mikko, Laura, Mili, Anes ja Maximo Tantallon linnan rannalla, North Berwick, Skotlanti, kesä 2013. Kuva Mikko Tolonen.

 

Takaisin