Takaisin

Mika Huovinen

Mika Ensio Huovinen
1969, Sipoo

Filosofian maisteri (Suomen ja Skandinavian historia) 1996, Helsingin yliopisto

Oy Graaf Ab, toimitusjohtaja 2006-
Tmi Mika Huovinen, graafinen suunnittelija, freelancer 2003–2006
Edita Publishing Oy, kuvatoimittaja, taittaja, graafinen suunnittelija 1996–2002
Sodankylän elokuvajuhlat, ohjelmakirjan kuvatoimitus- ja toimitustyö 1995–1996
Svenska litteratursällskapetin arkisto, arkistotyö 1990–1993

Luottamustoimet
Helsinki-Seura, johtokunnan jäsen 2003–2009
Historiska föreningen i Finland, sihteeri 1996–1997
Helsingin yliopiston ainejärjestö Historicus, puheenjohtaja 1992

Julkaisut
”Runebergs två hem”, artikkeli Matti Klingen 60-vuotisjuhlakirjassa, 1996
”Hundra år i Träskolan”, historiikki, 1996
”Kerhosta edunvalvojaksi – Vantaan Invalidit ry 1970–1995”, historiikki, 1995
”Vilken funktion har Runebergskulten?” artikkeli, Hufvudstadsbladet 5.2.1994
”Sissit", artikkeli, Ny Tid 38/1993
”Den tredje faran: Kvinnor”, artikkeli, Studentbladet 12/1993
Ainejärjestölehti Papyruksen päätoimittaja 1990–1991

Palkinnot
Valtion tiedonjulkistamispalkinto 2009 taittamalleni tietokirjalle Kalevalan kulttuurihistoria
Suomen tietokirjailijain Vuoden tietokirja -palkinto 2001 kuvatoimittamalleni oppikirjalle Odysseia – matka filosofiaan, perusteluina mm. kirjan kuvitus
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan parhaan ainejärjestölehden palkinto 1991

Kuva: Jouko Keski-Säntti
Teksti: Mika Huovinen (Kaija Hartikainen, toim.)

Vauva sylissä yrittäjäksi

Seitsemän tietokirjakustantamossa viettämäni työvuoden jälkeen jäin vuodeksi perhevapaalle hoitamaan yhdeksänkuista esikoistytärtäni. Tunsin oppineeni työstäni kuvatoimittajana kaiken oleellisen ja kaipasin jotain uutta.

Kotivuoden alussa muutama alalla toimiva kollega otti yhteyttä ja kysyi, ehtisinkö vauvanhoidon ohessa tehdä free-lance-taittokeikkoja. Olin edelleen vakituisessa työsuhteessa, joten tarkistin asian työnantajani juristilta, joka suositteli perustamaan toiminimen. Minustako yrittäjä, humanistista? Myynkö nyt sieluni suurpääomalle ja ryhdyn suurkapitalistiksi?, vaikersi sisäinen humanistini. Historian laitoksella suhtautuminen yrittäjyyteen ja taloustieteisiin oli ollut jos ei suoranaisen kielteistä, niin ainakin varsin välinpitämätöntä. Ekonomivaimoni sen sijaan kannusti kokeilemaan.

Alkutaival yrittäjänä oli koruton: Pienessä Alppilan kaksiossamme oli makuu-alkovi, jossa vauvamme nukkui. Vaimoni palatessa töistä sulkeuduin kahden neliön alkoviin taittamaan kirjoja. Iltamyöhällä vaihdoimme pikku-Julian kanssa paikkoja, ja kehto nostettiin takaisin alkoviin.

Vuoden kuluttua minulla oli jo oma työhuone isommassa asunnossa, ja kun lapsia tuli lisää ja tietokoneiden johdot olivat jatkuvasti irrallaan leikki-ikäisten jäljiltä, vuokrasin ensimmäisen oman toimitilani. Suunnittelu- ja taittotöitä alkoi olla jo siinä määrin, että palkkasin apulaisen. Aloin huomaamattani puhua yrityksestäni monikossa: ”meillä Graafissa ja niin edelleen”.

Nyt yrityksemme on jo kaksitoistavuotias osakeyhtiö, työntekijöitä on ollut eri tehtävissä toistakymmentä, toimistomme sijaitsee Etu-Töölössä, ja vuosittain meillä on toistasataa tilausta. Olen ylpeä tiimistämme, meillä on osaamista ja kokemusta useimmilla graafisen suunnittelun alueilla.

Oma toimenkuvani on muotoutunut yliopisto- ja kustannusalataustan kautta tiiminvetäjäksi ja eri toimijoita yhdistäväksi tekijäksi, kun tunnen sekä kirjoittamista, toimittamista että ulkoasutyötä. Olen oppinut, että yrittäjän ei tarvitse tietää kaikkea. Sen sijaan laaja verkosto, josta aina löytyy kaveri jolle soittaa, kun tarvitsee apua, on välttämätön. Sen verkoston luomisessa on Helsingin yliopistolla ollut tärkeä rooli.

Graafin toimisto. Kuva: Graafin kuva-arkisto​​​.​
Graafin toimisto. Kuva: Graafin kuva-arkisto​​​.​

 

Takaisin