Takaisin

Marjo Timonen

Marjo Hannele Timonen
29.4.1955, Kurikka

Humanististen tieteiden kandidaatti 1983, filosofian kandidaatti 1984 (Suomen historia, yleinen historia, valtio-oppi, tiedotusoppi), Helsingin yliopisto

Tieto- ja viestintäjohtaja 2007- eduskunta
Tiedotuspäällikkö 2003–2007, eduskunta
Erityisavustaja 1994–1995, valtioneuvoston kanslia
Viestintäpäällikkö 1993–2002, Suomen Kuntaliitto
Viestintäpäällikkö 1988–1993, Suomen Kunnallisliitto
Viestintäpäällikkö 1986–1987, Insaider Oy
Tiedottaja 1985–1986, Joensuun Yliopisto
Puheenjohtaja 1980–1981, Suomen ylioppilaskuntien liitto

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunnan kuva-arkisto
Teksti: Marjo Timonen (Kaija Hartikainen, toim.)

Maailman avoimin parlamentti

Suomen eduskunta on maailman avoimin parlamentti. Verkon kautta kaikilla on mahdollisuus seurata lakiesityksen käsittelyä valiokunnissa ja täysistunnossa. Asiakirjajulkisuus on laajaa ja täysistunnot lähetetään suorina verkossa.

Koululaiset ovat eduskunnan tärkeimpiä vieraita. Kuva: Vesa Lindqvist, eduskunnan kuva-arkisto


Yksi avoimuuden luoja on median hyvät työskentelyedellytykset eduskunnassa. Minkään muun maailmaan maan parlamentissa media ei voi liikkua niin vapaasti kuin meillä Suomessa. Demokratian toteutumisen kannalta on tärkeää, että media uutisoi laajasti eduskunnasta. Myös suuri osa valtioneuvoston julkisuudesta toteutuu Arkadianmäellä, kun ministerit antavat kommenttinsa toimittajille eduskunnassa.

Avoimuutta, tiedon saavutettavuutta ja vuorovaikutusta eduskunnan kansliassa edistää johtamani tieto- ja viestintäyksikkö. Palvelualueitamme ovat media- ja verkkoviestintä, vierailut, Kansalaisinfo, yleisötapahtumat sekä tieto-, kirjasto- ja arkistopalvelut.

Eduskunnassa tapahtuu jatkuvasti. On täysistuntoja, valiokuntia, kansainvälisiä vieraita sekä hallitukseen, eduskuntaryhmiin ja kansanedustajiin liittyviä poliittisia toimia. Työpaikkana eduskunta on maamme julkisin ja täysin läpivalaistu.

Lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavola ja tieto- ja viestintäjohtaja Marjo Timonen kiiruhtavat valtiopäivien avajaisiin. Kuva: Hanne Salonen, eduskunnan kuva-arkisto

Syysistuntokaudella 2015 päiväjärjestyksessä ovat olleet mm. valtion talousarvio ja budjettilait, työeläkepaketti, kustannuskilpailukyky, kärkihankkeet, vihateot ja rasismi, ulkopolitiikka, kaksi kansalaisaloitetta sekä välikysymykset koulutuksesta ja eläkeläisten asemasta. Vaalikauden alun mielenkiintoisin vieras on ollut Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies John Boehner valtuuskuntineen.

Eduskunta-aikanani olen saanut toimia tiiviissä yhteistyössä viiden puhemiehen, Riitta Uosukaisen, Paavo Lipposen, Sauli Niinistön, Eero Heinäluoman ja Maria Lohelan kanssa.

Puhemiesneuvosto virkamiehineen kokoontuu joka täysistuntopäivänä. Puhemiesneuvoston muodostavat puhemiehistö ja valiokuntien puheenjohtajat Kuva: Vesa Lindqvist, eduskunnan kuva-arkisto

Yksi työn viehätys on siinä, että aamulla ei tiedä, mitä päivä tuo tullessaan. Illalla taas tietää ennakkoon jo monia asioita, joista tv-uutiset kertovat.

Muistan erityisesti kaksi pääsihteeri Seppo Tiitisen antamaa ohjetta, kun aloitin eduskunnassa vuonna 2003. ”Eduskunnan virkamiehen työ on elämäntapa”. ”Työt tehdään niin kuin pitää, muuten ollaan kuin Ellun kanat”. Yksi hienoimpia puolia työssäni onkin se, että eduskunnan virkamiehet ovat erittäin sitoutuneita työhönsä ja oman järjen käyttöä eri työtilanteissa suositaan.

Nykyisen hallituksen muodostamisprosessiin liittyvä tiedotustilaisuus. Kuva: Hanne Salonen, Eduskunnan kuva-arkisto

 

Takaisin