Takaisin

Leif Salmén

Leif Henry Salmén
19.1.1952, Helsinki

Opintoja humanistisessa ja valtiotieteellisessä tiedekunnassa (pääaineena filosofia), 1971–76, Helsingin yliopisto.

1984–1989 poliittinen toimittaja, YLE TV1:n uutistoimitus
1978–1984 poliittinen toimittaja, TV-Nytt
1976–1978 toimittaja, Yleisradion ruotsinkieliset ajankohtaisohjelmat
1973–1975 toimittaja, Suomen Tietotoimisto

Palkinnot
Eino Leinon palkinto 2013
Tollanderin palkinto 2009
Längmanska kulturfondenin palkinto 2006
Kivipää-palkinto 2001
Valtion kolmivuotinen taiteilija-apuraha 1998
Valtion tiedonjulkistamispalkinto 1985
Publicistpriset 1984
Svenska litteratursällskapetin palkinto 1979, 1984, 1987, 1991

Kuva: Heini Lehväslaiho
Tekstit: Heta Muurinen (Tero Juutilainen, toim.)

Akateemisella vapaudella parhaat tulokset

Vuonna 2014 Suomeen perustettiin riippumaton, akateemisista tutkijoista koostuva Talouspolitiikan arviointineuvosto arvioimaan talouspolitiikan tavoitteita ja keinoja. Helmikuisessa raportissaan neuvosto suositteli finanssipolitiikan kiristämisen välttämistä vuosina 2015 ja 2016.

– Mietinnöllä pyyhittiin pöytää. Jos valtioneuvosto päättää asettaa Talouspolitiikan arviointineuvoston, pitäisi sitä kuunnella. Aiemmin oli vastaava talousneuvosto, josta jäsenet irtisanoutuivat, koska hallitus ei ottanut suosituksia kuuleviin korviinsa, kertoo Leif Salmén.
 

Helsingin yliopiston päärakennus ja Valtioneuvoston linna sijaitsevat vastakkaisilla puolilla Senaatintoria. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, SKY-FOTO Möller, CC BY-ND 4.0.​
Helsingin yliopiston päärakennus ja Valtioneuvoston linna sijaitsevat vastakkaisilla puolilla Senaatintoria. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, SKY-FOTO Möller, CC BY-ND 4.0.​


Myös koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuu merkittäviä leikkauksia tällä hallituskaudella. Salmén ei ole tyytyväinen akateemisen vapauden nykytilaan.

– Taloudellisten edellytysten alasajon lisäksi tiede, koulutus ja tutkimus välineellistetään. Niillä pitäisi olla suora vaikutus tuotantoon ja talouteen. Tällä linjalla ei tulla menestymään. Akateeminen tutkimus ja koulutus ei voi olla luonteeltaan makkaratehtailua.

Tiedon olemus on Salménin mukaan itseohjautuva. Sen päämäärää ei voi päättää ulkopuolelta käsin.

– Tieteentekijöille ja opiskelijoille on suotava tietty määrä vapautta. Sillä lailla saadaan parhaat tulokset.

Salménilla on omien sanojensa mukaan intiimisuhde akateemiseen maailmaan. Hän seurustelee Åbo Akademin professorin kanssa ja on tekemisissä useiden yliopistossa työskentelevien kanssa.

– Proffista on tehty konttoriapulaisia, jotka yrittävät saada rahoitusta kasaan sieltä ja täältä. Tutkimukselle ei jää aikaa, se on revittävä yön tunneista tai lomista.

Takaisin