Takaisin

Leena-Maija Rossi

Leena-Maija Rossi
5.7.1962, Valkeakoski

Filosofian tohtori (taidehistoria ja naistutkimus), Helsingin yliopisto 1999
Fulbright scholar, New York University 1990–1991
Filosofian kandidaatti (taidehistoria), Helsingin yliopisto 1987

Johtaja, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti 2011–2016

Sukupuolentutkimuksen professori (ma), Helsingin yliopisto 2011
Sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori (ma), Helsingin yliopisto 2010
Naistutkimuksen yliopistonlehtori (ma), Helsingin yliopisto 2003–2009
Tutkijatohtori, Suomen Akatemia, Helsingin yliopisto 2000–2003
Tutkijatohtori, Suomen Akatemia, Taideteollinen korkeakoulu 1999–2000
Projektitutkija, Suomen Akatemia, Helsingin yliopisto 1996–1998
Dosentti, Helsingin yliopisto 2000
Dosentti, Turun yliopisto 2002

Tieteellinen toiminta
Tutkimusalat: Sukupuoli ja seksuaalisuus, visuaalinen kulttuuri taiteesta mediakulttuuriin, monikulttuurisuus ja intersektionaalisuus

Palkinnot:
Magister Bonus, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hyvän opettajan palkinto 2009
Suomen taideyhdistys, Vuoden taidekirja -palkinto 1995

Kuva: Kari Soinio
Tekstit: Leena-Maija Rossi (Kaija Hartikainen, toim.)

Taiteilijoiden kansainvälistäjä

Sukupuolentutkimus on teoriaa ja empiriaa yhteennivova ala ja miellänkin itseni sukupuolta paljolti sen kuvien kautta lähestyväksi tutkijaksi. Olen tehnyt tutkimusta niin mediakuvastoista kuin nykytaiteesta. Nykyisessä työssäni Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtajana toimin suomalaisten taiteilijoiden, designerien ja arkkitehtien sekä taidealan muiden ammattilaisten kansainvälistäjänä. Vuonna 2015 25 vuotta täyttävä instituutti, amerikkalaisittain FCINY, perustettiin aikoinaan taiteilijoiden työskentelykeskukseksi. Sellaisena se toimii edelleen, mutta toiminta on laajentunut kattamaan myös näyttelyitä, julkaisuja, seminaareja ja muita tapahtumia sekä residenssitoiminnan lisäksi muutakin ammattilaisliikkuvuutta.

Jouduin New Yorkiin lähtiessäni luopumaan rakastamastani yliopistonlehtorin työstä ja se kirpaisi toki. Sain kuitenkin tilalle ainutlaatuisen mahdollisuuden tehdä kansainvälistä kulttuurityötä ja yhdistää akateemista osaamistani käytännön taiteentuntemukseen. Olemme instituutissa toteuttaneet kolmella mantereella kiertäneen näyttelyn Bodies, Borders, Crossings, tehneet muodintutkimuksen alueella yhteistyötä Parsons New Schoolin kanssa. Syksyllä 2015 järjestämme suomalaisten ja amerikkalaisten tutkijoiden ja taiteilijoiden kohtaamisen kaupunkiluonnon tiimoilta.

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin toteuttama näyttely Bodies, Borders, Crossings Perun pääkaupungissa Limassa keväällä 2014. Kuva: Kari Soinio

New Yorkin kulttuuri-instituutin työ on pähkinänkuoressa ihmisten ja ideoiden liikuttamista. Näinä aikoina kansainvälisen dialogin luominen on todella tärkeää, tapahtuupa se millä alalla tahansa. Pidän tärkeänä myös Suomen ulkomailla olevien kulttuuri- ja tiedeinstituuttien mahdollisuutta tehdä työtään osana paikallisia asiantuntijaverkostoja ja edustaa kansalaisyhteiskuntaa eikä virallisia maabrändipyrintöjä.

Haastattelu Bronx Gothic -tanssiesityksestä vuodelta 2014. Kuva: Kari Soinio

Tutkija ei pääse pilkuistaan ja työni ohella olenkin ollut vierailevana tutkijana New York Universityssa, Center for the Study of Gender and Sexuality -tutkimuskeskuksessa. Niin ikään olen pitänyt suomenkielistä akateemista kirjoittamista mielessäni ja syksyllä Gaudeamus julkaisee kirjani Muuttuva sukupuoli: Seksuaalisuuden, luokan ja värin politiikkaa.

Takaisin