Takaisin

Juhani Lindholm

Antti Juhani Lindholm
16.3.1951, Helsinki

Humanististen tieteiden kandidaatti 1981, Helsingin yliopisto

Vapaa suomentaja, freelance-toimittaja
Eino Leinon Seuran puheenjohtaja 2008-
Lahden kansainvälinen kirjailijakokous ry:n varapuheenjohtaja 2009-
Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen (LIWRE) tapahtumajohtaja
Kirjastoapurahalautakunnan jäsen 2000–2011
Valtion kirjallisuustoimikunnan jäsen 2013­–2014, varapuheenjohtaja 2015-
Opetustehtäviä Helsingin yliopistossa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja kääntäjien mestarikursseilla

Palkintoja ja tunnustuksia
Otavan juhlavuoden kääntäjäpalkinto 1990
Yleisradion Kääntäjäkarhu-palkinto 2007
J.A. Hollon palkinto 2009
Kirjallisuuden valtionpalkinto 2009
Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke 2013
Mikael Agricola -palkinto 2015
Pro Finlandia -mitali 2015

Kuva: Juhani Lindholmin kotiarkisto
Tekstit: Juhani Lindholm, Tero Juutilainen (toim.)

Eino Leinon Seura

Toisen maailmansodan jälkeen suomalaisissa kulttuuripiireissä voimistui tarve saada jälleenrakennuskauden sielunmaisema siivotuksi 1930-luvun asenteista ja lähestymistavoista. Tässä tarkoituksessa ja ehkä erityisesti V. A. Koskenniemen mahtiaseman vastapainoksi nuori helsinkiläinen, paljolti Otavan ja Heikki A. Reenpään ympärille ryhmittynyt kulttuuriälymystö päätti 1947 perustaa kirjallisen ja kulttuuripoliittisen modernismin tukijalaksi ja äänitorveksi Eino Leinon Seuran — vapaamielinen ja boheemi Leino kun oli elinaikanaan ja sen jälkeenkin hiertänyt kivenä Koskenniemen kengässä hänen määrätietoisesti pyrkiessään kansalliskirjallisuutemme symbolihahmoksi. Ensi töikseen seura pystytti kansalaiskeräyksen turvin Esplanadille Eino Leinon patsaan. Se perusti myös kirjallisen lehden, josta sukeutui Parnasson alkusolu.

Kun minut valittiin seuran puheenjohtajaksi 2008, takana oli siis jo yli 50-vuotinen taival ja suurten nimien ja kulttuuridebattien kavalkadi. Voinee sanoa, että pääkaupungin kirjallinen ja kulttuuripoliittinen raskas sarja on paljolti kulkenut Eino Leinon Seuran läpi. Yhdessä vaiheessa puhuttiin leikkisästi Eino S. Revon seurasta, niin pitkään Yleisradion tuleva pääjohtaja piti puheenjohtajan nuijaa hallussaan.

Lähes 500 jäsenen seura, joka on sikäli erikoinen järjestö, että siihen ei voi liittyä hakemalla vaan ainoastaan kutsuttuna, ja se ei hae omaan toimintaansa julkista rahoitusta, pyrkii toimimaan kulttuuripoliittisena ja yleiskulttuurisena "vahtikoirana" ja Leinon henkisenä perillisenä samalla kun se sääntöjensäkin mukaan pitää yllä Leinon muistoa. Viime vuosina yksi näkyvimmistä tapahtumista on ollut 6.7. eli Eino Leinon ja runon ja suven päivänä Espan lavalla järjestetty "Päivitä Leino"-tilaisuus, jossa kuullaan nykypäivän Leinoja. Seuran nimi voi kuitenkin putkahtaa esiin missä tahansa, missä kaivataan henkisten ja kulttuuriarvojen sekä runouden puolustajaa.

Takaisin