Takaisin

Janne Saarikivi

Janne Santeri Saarikivi
29.5.1973, Helsinki

Humanististen tieteiden kandidaatti 1996, filosofian maisteri 1998, filosofian lisensiaatti 2003 ja filosofian tohtori 2006 (suomalais-ugrilainen kielentutkimus), Helsingin yliopisto

Kollegiumtutkija 2014–2017, Helsingin yliopisto
Suomalais-ugrilainen kieltentutkimuksen vs. professori 2009–2014, Helsingin yliopisto
Tutkija (post doc) 2006–2008, Helsingin yliopisto
Vuonna 2008 Oslossa Norjan tiedeakatemian perustutkimuksen keskuksessa (kollegium)
Suomen kielen ja kulttuurin vieraileva lehtori 2004–2006, Tarton yliopisto
vs. yliopistonlehtori (fennougristiikka) 2003–2004, tutkijakoulutettava 1999–2003, tutkimusavustaja ja siviilipalvelusmies 1995–1999, Helsingin yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Palkinnot ja erityissaavutukset
Kotikielen seuran artikkelipalkinto 2002
Väitöskirjapalkinto 2007
Suomen Tiedeakatemian nuorten tutkijain akatemiaklubin jäsen 2009
Mukana useiden kansainvälisten julkaisujen toimitusneuvostoissa mm. Venäjällä, Virossa ja Ranskassa.

Kuva: Eija Saarikivi
Tekstit: Janne Saarikivi (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Haaveeni

Haaveilen siitä, että maassa puhuttaisiin sivistyksestä, moniäänisyydestä, traditiosta, luovuudesta ja oivaltamisesta, sen sijaan, että puhutaan rahasta, optimoinnista ja innovaatiosta. Elämme aikaa, jolloin vapaa tiede on kovan paineen alla. On jopa mahdollista, että se katoaa yliopistoista kokonaan. Tällöin se tulee säilymään yksityisissä instituuteissa ja protestiliikkeenä, kylähullujen hommana. Tässä ei sinänsä ole tieteen historiassa mitään uutta. Keskiaikana tiede kukoisti luostareissa, Itä-Euroopan totalitarismissa se kukoisti kahviloissa ja kädestä käteen levinneissä kirjoituksissa.

Jos olisin tarpeeksi rikas, ostaisin kotikulmiltani Toukolasta tai Kumpulasta talon ja tekisin siitä vapaan tutkimuslaitoksen. Sen nimi olisi Toukolan akatemia. Siellä olisi aina keittoa ja kaljaa ja uutta tutkimuskirjallisuutta luettavana. Olisi ihmisiä, jotka pitäisivät siellä joka ilta luentoja, oli ketään kuulemassa tai ei. Luennot käsittelisivät vain kaikkea taatusti turhaa, itämerensuomalaisia lainasanoja komin kielessä, kilpikonnien taksnomiaa, James Joycen kääntämistä swahiliksi ja niin edelleen. Jos joku yrittäisi luennoida jotain, mihin liittyisi yritysyhteistyö ja innovaatio hänet naurettaisiin pihalle.

Suurin ihmetyksen aiheeni on, että kaikki muutkin näyttävät haluavan samaa. Ihmiset ovat kurkkuaan myöten täynnä puhumista rahasta, urasta, taloudesta, kasvuprosenteista ja foliohattujen yritteliäästä viemisestä Kauko-Itään. Kun järjestimme yliopistolla Turhan tiedon kurssin, johon yritimme koota kaikkia ehdottoman tarpeettomia teemoja eri aloilta, siitä tulikin suosituin kurssi, jonka olen koskaan järjestänyt. Ihmiset ymmärtävät. Vain turha on tarpeellista. Vain siellä kannattaa tallata, jossa konsultit eivät mellasta. Jos jokin asia on päättäjien erityisessä suojeluksessa, se ei kaipaa enää ihmisten innostusta.

Tanja Riikonen ja Janne Saarikivi
Kuvassa äänitaiteilija ja tutkija FT Taina Riikonen ja kielentutkija FT Janne Saarikivi. Kuva: Neea Eloranta / Koneen Säätiö.

 

Takaisin