Takaisin

Ilona Herlin

Maria Ilona Herlin
8.4.1965, Kirkkonummi

Filosofian maisteri 1992 ja filosofian tohtori 1998 (suomen kieli), Helsingin yliopisto
Dosentti 2006-, Helsingin yliopisto

Vapaa tutkija 2006-
Tohtoriassistentti 2006, Helsingin yliopisto
Post doc -tutkija 1999–2004, Suomen Akatemia
Assistentti 1994 ja tohtorikoulutettava 1995–1998, Helsingin yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Tutkimusaiheet: suomen kielioppi, erityisesti lauseiden väliset suhteet, infinitiivit, partikkelit ja persoonat, empatian asema kielessä, kieli ja luonto

Palkinnot
Hymytyttöpatsas 1972
Masalan kansakoulun 2. luokan hiihtokilpailun ja raittiuskilpakirjoituksen voitto 1973
Paras posteri Kielitieteen päivillä Helsingissä 2002 (yhdessä työryhmän kanssa)

Tekstit: Ilona Herlin (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Säätiöt tutkimuksen taustalla

Olen mukana Koneen Säätiössä luottamushenkilönä. Säätiötoiminta on yleishyödyllisyydessään perusluonteeltaan myönteistä, enkä malta olla käyttämättä siihen enemmän aikaa kuin hallituksen varapuheenjohtajuus sinänsä edellyttäisi. Koneen Säätiö tukee tätä nykyä humanistista, yhteiskuntatieteellistä ja ympäristöntutkimusta sekä taidetta ja kulttuuria.

Olen ollut myös mukana kehittämässä säätiöiden keskinäistä yhteistyötä, esimerkiksi käynnistämässä Säätiöiden post doc -poolia, joka tukee nuorten tutkijoiden kansainvälistymistä. Säätiöyhteistyössä on tärkeää löytää yhteiset päämäärät – esimerkiksi suhteessa yliopistoihin – ja samalla säilyttää kunkin säätiön omaleimaisuus, joka johtuu suoraan säätäjän muotoilemasta säätiön tarkoituksesta. Kun säätiö keskittyy hyvin omaan erikoisalaansa, on sen mahdollista olla vaikuttava toimija antamalla rahoitettavilleen rahoituksen ohella ajatuksia.

Nykyinen tiedepoliittinen ilmasto vaatii säätiöväeltä skarppaamista. Kun tieteen julkinen rahoitus vähenee ja fokusoituu strategisiin kärkihankkeisiin ja painoalueisiin ja samaan aikaan toisaalla säätiöiden varallisuus ja jakovara kasvavat, voi vanha hokema säätiöt tarjoavat vaihtoehtoja saada uuden tulkinnan. Ehkä perustutkimus onkin kohta entistä enemmän säätiörahoituksen varassa?

Niin kutsutuilla apurahasäätiöillä on pitkä ja vakaa perinne rahoittaa etenkin väitöskirjaa tekeviä tutkijoita. Virtaviivaisimpien yliopistojen prosessikaavioihin eivät satunnaiset tutkijat tai ylipäätään yliopiston ulkopuolelta kertyvät rahapurot vaan tunnu enää sopivan. Onkin kiinnostavaa seurata, mihin säätiöraha seuraavaksi suuntautuu, jos apurahatutkijoiden tilanne yliopistolla vielä heikkenee. Itse toivon toki kovasti, että perus- ja muitakin tutkijoita vielä mahtuisi yliopistojen siipien ja seinien suojaan, tuli rahoitus sitten Akatemialta, säätiöiltä tai yliopistolta itseltään.

​
Takaisin