Helsingin yliopiston Piirustuslaitos
Päivän humanisti

Helsingin yliopiston Piirustuslaitos

Helsingin yliopiston Piirustuslaitos on Suomen vanhin taideopetusta antanut julkinen oppilaitos. Piirustuslaitos on osa humanistista tiedekuntaa ja on kulkenut yliopiston mukana vuodesta 1707 lähtien. Useat suomalaisen taiteen merkkihenkilöt ovat joko opiskelleet tai opettaneet Piirustuslaitoksella. Tähän esittelyyn olemme valinneet heistä kolme edustamaan Piirustuslaitosta: Magnus von Wrightin, Eero Järnefeltin ja Albert Edelfeltin.

Helsingin yliopiston Piirustuslaitos

1678: Palkataan erityinen kuvanleikkaaja julkaisujen kuvittamiseen
1707: Piirustuksenopetus aloitetaan
1708: Palkataan ensimmäinen varsinainen piirustusmestari
1828: Muuttaa yliopiston mukana Helsinkiin
1834: Yliopiston Fabianinkadun puoleiseen sivurakennukseen sijoitetaan erillinen piirustussali
1845: Isännöi Suomen ensimmäisen taidenäyttelyn
1850-luku: Opetussalista joudutaan luopumaan, tiloina päärakennuksen juhlasalin vaatenaulakkohuone
1870: Saa uudet tilat vastavalmistuneesta laboratoriorakennuksesta
1880: Muuttaa Ritarihuoneelle
1897: Muuttaa takaisin laajennettuun Fabianinkadun sivurakennukseen
1935–1937: Sijoitetaan päärakennuksen laajennuksen ajaksi SKS:n taloon
1956: Muuttaa Porthanian ylimpään kerrokseen
1992: Liitetään osaksi humanistista tiedekuntaa

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Tomas Sjöblom

Eurooppalaiseen akateemiseen perinteeseen on kuulunut useita erilaisia taiteenaloja. Musiikin ohella piirtäminen ja maalaaminen olivat 1600- ja 1700-luvuilla olennainen osa jokaisen sivistyneistöön kuuluvan ihmisen taitoja. Suomen akateeminen piirustusperinne alkoi Kuninkaallisessa Turun Akatemiassa vuonna 1678, kun akatemian kirjapainoon palkattiin kahden viljatynnyrin vuosipalkalla kuvanleikkaajaksi kaivertaja ja kirjanpainaja Daniel Medelplan.

Lue lisää

Erik Nikolai Järnefelt syntyi Viipurissa marraskuussa 1863 vauraaseen perheeseen ja mahdollisuuksien maailmaan. Hänen vanhempansa olivat nimittäin senaattori, kuvernööri ja kenraaliluutnantti August Alexander Järnefelt ja vapaaherratar Elisabeth Clodt von Jürgensburg. Perheen äidin ympärille kokoontui vuosien mittaan taiteilijapiiri, joihin kuuluivat muun muassa Minna Canth, Juhani Aho sekä Jean Sibelius.

Lue lisää

Porvoon pitäjän Kiialan kartanossa syntyi heinäkuussa 1854 esikoispoika Albert Gustaf Aristides Edelfelt. Hänen isänsä Carl Albert, joka polveutui aateloidusta ruotsalaisesta sotilassuvusta, oli Hämeen lääninarkkitehti, sittemmin rakennushallituksen ylijohtaja. Perheen äiti Alexandra Augusta Brandt taas oli Johan Ludvig Runebergin lähipiirissä liikkunut kansallismielinen harrastelijarunoilija.

Lue lisää