Takaisin

Tuuli Merikoski

Tuuli Sisko Merikoski
22.11.1967, Tampere

Executive Masters in Sports Organization Management (MEMOS), 2007, Université Lyon 1; johtamisen erikoisammattitutkinto, 2001 Suomen Urheiluopisto; filosofian Maisteri, 1998 (yleinen kielitiede) Helsingin yliopisto

Huippu-urheilukoulutuksen kehittämispäällikkö, Helmi Liiketalousopisto, Helsinki, 2011–
Urheilijoiden opinto- ja urasuunnittelun asiantuntija, Suomen Olympiakomitea ry, 2001–2011
Toiminnanjohtaja, Suomen ammatillisten oppilaitosten kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry., 1999–2001
Liikuntasihteeri, Suomen ammatillisten oppilaitosten kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry., 1998
Huippu-urheilija, Suomen Urheiluliitto ry. 1987–1994

Suomen Olympiakomitean hallitus 2012–
Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja 2014–
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhea-säätiön hallitus 2014–
Tampereen Pyrinnön hallitus 1998–

Lukuisia asiantuntijaluentoja ja work shoppeja urheilu- ja koulutusorganisaatioissa, useita artikkeleita opiskelun ja urheilun yhdistämisestä sekä urheilijan urasuunnittelusta.

“Dual Career in Finland” teoksessa Sport, Education and Training in Europe. A dual career for a dual life. 2015.

”Urheiluakatemiasta tukea opiskeluun ja huippu- urheiluun. Akatemioiden tarjoamia mahdollisuuksia ei vielä ole täysin oivallettu.” (mukana Jari Lämsä, Asko Härkönen) Liikunta & Tiede 2-3/2009.

Opiskelevien urheilijoiden taloudellista tilannetta selvittävän työryhmän muistio, Opetusministeriö 2004.

”Onnellisen naisen paluu” teoksessa Juoksun hurma ja tuska. suomalaisen kestävyysjuoksun kuva. 1994.

Naisten 800m Suomen ennätys (2.00,59) vuodesta 1991, edelleen voimassa

Kuva: Anu Laitila
Teksti: Tuuli Merikoski (Olli Siitonen, toim.
)

Urheilu-uralta uudelle uralle

Nousin urheilijana melko nopeasti huipulle, mutta yhtä nopeasti urani kääntyi laskuun. Lankesin monille urheilijoille tyypilliseen ansaan: treenasin liian yltiöpäisesti ja kadotin juoksemisen ilon. Urheilu-uran päättyminen oli raskas ja osittain vaikeakin vaihe elämässäni. Kypsyttelin päätöstäni pitkään, mutta sain tehdä oman surutyöni kirjoittamalla artikkelin kestävyysjuoksua pohtivaan Juoksun hurma ja tuska -kirjaan. Uskon lopettamisprosessiin liittyvien pohdiskelujen kehittäneen minua ihmisenä. Äitiyskin auttoi. Elämä vei eteenpäin. Oli löydettävä uusi identiteetti. Olin entinen huippujuoksija, jonka elämää eivät enää siivittäneet juoksemisesta ja pärjäämisestä saadut kiksit. Urheileminen ei enää ollut elämäni ykkösasia.

Onneksi elämässäni oli aina ollut muutakin. Olin haastanut itseäni ja saanut onnistumisen kokemuksia muuallakin kuin urheilun parissa, mikä tutkimustenkin mukaan helpottaa urheilu-uran päätösvaihetta ja siirtymistä uudelle uralle.

Opiskeluaikana minulta kysyttiin usein, mihin valmistun, mitä haluan tehdä ”isona”. En osannut vastata. Tutkintoni oli varsinainen sekametelisoppa, urheilun ehdoilla tehty: kieliä ja kielitieteitä, fonetiikka, viestintää ja kasvatustieteitä. Tuntui, etten oikein osannut mitään kunnolla. Kun olin juuri saanut maisterin paperit käteen vuonna 1998, näin Suomen ammatillisten oppilaitosten kulttuuri- ja urheiluliiton (SAKU) hakevan liikuntasihteeriä. Epäilin kykyjäni, mutta äidin kannustamana hain ja minut valittiin. Heti ensimmäisinä päivinä olin kuin kotonani. Tätä halusin tehdä, toimia ihmisten ja urheilun parissa! Etenin nopeasti liiton toiminnanjohtajaksi. Olin nuori ja kokematon, mutta opin, että kun panee itsensä peliin eikä pelkää pyytää apua, pärjää aina!

Takaisin