Takaisin

Tuuli Merikoski

Tuuli Sisko Merikoski
22.11.1967, Tampere

Executive Masters in Sports Organization Management (MEMOS), 2007, Université Lyon 1; johtamisen erikoisammattitutkinto, 2001 Suomen Urheiluopisto; filosofian Maisteri, 1998 (yleinen kielitiede) Helsingin yliopisto

Huippu-urheilukoulutuksen kehittämispäällikkö, Helmi Liiketalousopisto, Helsinki, 2011–
Urheilijoiden opinto- ja urasuunnittelun asiantuntija, Suomen Olympiakomitea ry, 2001–2011
Toiminnanjohtaja, Suomen ammatillisten oppilaitosten kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry., 1999–2001
Liikuntasihteeri, Suomen ammatillisten oppilaitosten kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry., 1998
Huippu-urheilija, Suomen Urheiluliitto ry. 1987–1994

Suomen Olympiakomitean hallitus 2012–
Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja 2014–
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhea-säätiön hallitus 2014–
Tampereen Pyrinnön hallitus 1998–

Lukuisia asiantuntijaluentoja ja work shoppeja urheilu- ja koulutusorganisaatioissa, useita artikkeleita opiskelun ja urheilun yhdistämisestä sekä urheilijan urasuunnittelusta.

“Dual Career in Finland” teoksessa Sport, Education and Training in Europe. A dual career for a dual life. 2015.

”Urheiluakatemiasta tukea opiskeluun ja huippu- urheiluun. Akatemioiden tarjoamia mahdollisuuksia ei vielä ole täysin oivallettu.” (mukana Jari Lämsä, Asko Härkönen) Liikunta & Tiede 2-3/2009.

Opiskelevien urheilijoiden taloudellista tilannetta selvittävän työryhmän muistio, Opetusministeriö 2004.

”Onnellisen naisen paluu” teoksessa Juoksun hurma ja tuska. suomalaisen kestävyysjuoksun kuva. 1994.

Naisten 800m Suomen ennätys (2.00,59) vuodesta 1991, edelleen voimassa

Kuva: Anu Laitila
Teksti: Tuuli Merikoski (Olli Siitonen, toim.
)

Pioneerityötä urheilijoiden opinto- ja urasuunnittelussa

Vuonna 2001 Suomen Olympiakomitea haki palvelukseensa historiansa ensimmäistä opinto- ja urasuunnittelun asiantuntijaa. Huippu-urheilustrategiaa hionut opetusministeriön asettama komitea oli tullut siihen tulokseen, että urheilijoiden opinnot ja muu urasuunnittelu on nivellettävä paremmin osaksi urheilijan elämän kokonaisuutta. Mitä paremmin urheilijan kaikki asiat pelaavat, sen parempia tuloksia voidaan odottaa myös itse urheilussa.Kiinnostuin tehtävästä ja minua kannustettiin hakemaan sitä. Olin jo aiemmin pohtinut urheilijan kokonaisvaltaiseen elämänhallintaan liittyviä kysymyksiä Juoksun hurma ja tuska -kirjan artikkelissani.

Olympiakomitean hakemuksessani kirjasin ensimmäistä kertaa urheilu-urani työkokemukseksi, aikaisemmin olin vain vaatimattomasti todennut ”harrastaneeni 800m:n juoksua”. Tämä vaatimattomuus on tyypillistä urheilijoille edelleen. Urheilu on huikea oppimisympäristö ja urheilu-ura mitä parasta työkokemusta. Työnantajat arvostavat urheilun antamia/edellyttämiä ominaisuuksia kuten tavoitteellisuutta, kurinalaisuutta ja tiimityöskentelytaitoja sekä fyysistä ja psyykkistä työkykyisyyttä.

Saatuani tämän ”unelmaviran” lähdin pioneerina kehittämään aivan uutta sarkaa. Olympiakomitea vastaa maassamme huippu-urheilijoiden kouluttautumisen ja urasuunnittelun valtakunnallisesta koordinaatiosta ja kehittämisestä, mitä tehdään yhteistyössä eri tahojen kanssa. Sain tehdä töitä huippu-urheilijoiden kanssa ja elää heidän kanssaan samaa maailmaa ohjaajan ja uracoachin roolissa. Toimin myös eri ministeriöiden sekä kymmenien oppilaitosten ja järjestöjen kanssa, mikä laajensi omaa näkökulmaani urheiluun ja yhteiskuntaan.

Nykypäivän huippu-urheilu on jo itsessään vaativaa, mutta monet urheilijat ovat erittäin tavoitteellisia myös siviiliuransa suhteen. Urheilijoiden ohjaus tulee tarpeeseen. Työnhaun kumppanina on Adecco Finland osana kansainvälistä KOK:n Athlete Career Programmia.

Olympiakomiteavuosieni aikana (2001–2011) Suomeen rakentui kansainvälisestikin ainutlaatuinen paikallisten urheilu- ja koulutusorganisaatioiden verkostojen (ns. urheiluakatemioiden) valtakunnallinen verkosto, jolla on vahva asema tämän päivän huippu-urheilurakenteessa.

International Conference of Sports for Women, Abu Dhabi 2015. Kuva Erkki Alaja.
Takaisin