Takaisin

Tuuli Merikoski

Tuuli Sisko Merikoski
22.11.1967, Tampere

Executive Masters in Sports Organization Management (MEMOS), 2007, Université Lyon 1; johtamisen erikoisammattitutkinto, 2001 Suomen Urheiluopisto; filosofian Maisteri, 1998 (yleinen kielitiede) Helsingin yliopisto

Huippu-urheilukoulutuksen kehittämispäällikkö, Helmi Liiketalousopisto, Helsinki, 2011–
Urheilijoiden opinto- ja urasuunnittelun asiantuntija, Suomen Olympiakomitea ry, 2001–2011
Toiminnanjohtaja, Suomen ammatillisten oppilaitosten kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry., 1999–2001
Liikuntasihteeri, Suomen ammatillisten oppilaitosten kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry., 1998
Huippu-urheilija, Suomen Urheiluliitto ry. 1987–1994

Suomen Olympiakomitean hallitus 2012–
Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja 2014–
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhea-säätiön hallitus 2014–
Tampereen Pyrinnön hallitus 1998–

Lukuisia asiantuntijaluentoja ja work shoppeja urheilu- ja koulutusorganisaatioissa, useita artikkeleita opiskelun ja urheilun yhdistämisestä sekä urheilijan urasuunnittelusta.

“Dual Career in Finland” teoksessa Sport, Education and Training in Europe. A dual career for a dual life. 2015.

”Urheiluakatemiasta tukea opiskeluun ja huippu- urheiluun. Akatemioiden tarjoamia mahdollisuuksia ei vielä ole täysin oivallettu.” (mukana Jari Lämsä, Asko Härkönen) Liikunta & Tiede 2-3/2009.

Opiskelevien urheilijoiden taloudellista tilannetta selvittävän työryhmän muistio, Opetusministeriö 2004.

”Onnellisen naisen paluu” teoksessa Juoksun hurma ja tuska. suomalaisen kestävyysjuoksun kuva. 1994.

Naisten 800m Suomen ennätys (2.00,59) vuodesta 1991, edelleen voimassa

Kuva: Anu Laitila
Teksti: Tuuli Merikoski (Olli Siitonen, toim.
)

Nykyinen työ Helmi Liiketalousopistossa

Tehtyäni 10 vuoden ainutlaatuisen rupeaman Suomen Olympiakomiteassa urheilijoiden opinto- ja urasuunnittelun asiantuntija koin, että olin antanut valtakunnalliseen kehittämiseen sillä erää sen mitä pystyin. Olen uudistuvaa tyyppiä, mutta tunsin että ajatukseni olivat jotenkin jämähtämässä paikalleen. Kaipasin ruohonjuuritason toimintaan. Samoihin aikoihin Helsingin Malmilla sijaitseva, jo vuosia urheilun ja opiskelun eteen hyvää työtä tehnyt, Helmi Liiketalousopisto (ent. Malmin kauppaoppilaitos) etsi kehittäjää urheilutoiminnalleen. Hain paikkaa ja niin alkoi Helmi-urani.

Helmi Liiketalousopisto on liiketalouden ja matkailualan ammattilaisia kouluttava yksityinen ammatillinen oppilaitos. Urheilu on yksi Helmen strategisista painopistealueista ja Helmen tarjoama urheilupolku on erinomainen väylä nuorelle urheilijalle, joka haluaa yhdistää korkeatasoisen ammatillisen koulutuksen ja huipulle tähtäävän urheilun. Helmessä on myös vaihtoehto urheilun liiketoiminnasta kiinnostuneille aktiivisille nuorille: Sporttikaksari-kaksoistutkinto, joka toteutetaan yhdessä Mäkelänrinteen lukion kanssa.

Vuoden 2014 lopussa opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Helmelle urheilijoiden ammatillisen koulutuksen erityistehtävän, valtakunnallisen urheiluoppilaitoksen aseman. Käytännössä erityistehtävä kytkee Helmen entistäkin tiiviimmin Suomen Olympiakomitean ja pääkaupunkiseudun Urhean toimintaan, minkä kautta laadukkaat valmennus-, asiantuntija- ja tukipalvelut ovat osana Helmen urheiluopiskelijoiden valmentautumista.

Vaihdos teki hyvää. Vuosien varrella karttunut monipuolinen osaamiseni urheilijoiden urasuunnittelun kokonaisuudesta kirkastui ja syveni, kun sitä sai käyttää uudenlaisessa toimintaympäristössä. Uusi työ toi myös paljon uutta osaamista ja paljon uusia ammattilaisia ympärilleni. Johtamani kahdeksan osaajan moniammatillinen tiimi paiskii töitä upealla draivilla ja innovatiivisella otteella auttaen nuoria urheilijoita eteenpäin niin opinnoissa kuin urheilu-urallakin.

 

Kuva: Jonna Ordning.
Takaisin