Takaisin

Tuija Peltomaa

Tuija Peltomaa
9.10.1965 Sotkamo

Filosofian maisteri 1996 (taidehistoria), Helsingin yliopisto

Kirjailija, kolumnisti, luennoitsija
Tuntiopettaja 2013-, Aalto yliopisto
Asiantuntija 1997–2014, Antiikkia, Antiikkia -ohjelma
Huutokauppatöitä 1996–2013, Hagelstam
Opettaja 1993–2007, Taideteollinen korkeakoulu
Museo-oppaan töitä 1992–1996, mm. Ateneum, Nykytaiteen museo, Taidehalli

Kuva: Tuija Peltomaa
Tekstit: Tero Juutilainen

Paluu juurille

Vuosituhannen toisella vuosikymmenellä Tuija Peltomaa alkoi kaivata uusia haasteita. Huutokauppatyö tuntui toistolta ja mitään uutta ei ollut näköpiirissä. Yli kymmenessä vuodessa oli ehtinyt tutustua suhteellisen pienen piirin alaan laajasti.

– En ole kauhean hyvä siinä vaiheessa, kun asiat muuttuvat rutiiniksi tai pärjää pelkällä rutiinilla. Voin ehkä sanoa, että tärkein syy oli aivojen surkastuminen. Tuntui, että enää ei tule sellaisia tilanteita, joissa kokeilee omia rajojaan, joutuu tekemään asioita täysin toisin tai keksimään jotain uutta.

Myös huutokauppapuolella ja tv-ohjelman tiimoilta esitetyt kysymykset esineiden ja tavaroiden hinnoista tulivat Peltomaalta korvista ulos. Taidehistoriallinen koulutus oli tässä suhteessa ristiriidassa liike-elämän kanssa, sillä Peltomaa huomasi yhä enemmän haluavansa kertoa esineiden taustoista ja siitä, miksi joku esine on kallis ja toinen ei.

Tilanne ratkesi kotikaupungin vaihdon yhteydessä vuonna 2013. Porvooseen muuton yhteydessä vaihtuivat työnkuvat tuntiopettajan tehtäviin Aalto-yliopistossa. Samalla jäi aikaa muihin tehtäviin.

– Päätimme vaihtaa kotikaupunkia ja palasin takaisin Aalto-yliopistoon. Ja nimenomaan tuntiopettajaksi, koska pyrin rajaamaan tällä tavoin itselleni tilaa ja aikaa, jotta pystyn tekee muitakin asioita. Nyt minä sitten freelance pohjalta teen aika monia eri asioita ja olen hyvin tyytyväinen. Pääsin takaisin siihen pisteeseen missä olin joskus ollut, mikä silloin ei tuntunut ihan omalta alalta.

Opetustyö on Peltomaan kohdalla saanut uutta ulottuvuutta, sillä hän on päässyt suunnittelemaan uusia opetusjaksoja ja toteuttamaan niitä käytännössä. Historian, teorian ja käytännön taideopetuksen integroiminen opetuksessa on pakottanut Peltomaan ajattelun uusien haasteiden pariin.

– Se on jotenkin inspiroiva ympäristö. On pakko pitää itsensä kokoajan hereillä ja saa seurata sitä mitä taiteessa ja muotoilussa just nyt tapahtuu. Koska opetukseen sisältyy myös nykytaide, ei voi vain piiloutua historiaan.

Peltomaa on myös alkanut kirjoittamaan Antiikkia & Design -lehteen säännöllisiä kolumneja, mutta myös opasta taiteen ostajille.

– Nyt kirjoitan hieman pidempää ostajan opasta Antiikki & Design -lehteen. Kerron, mistä ne hinnat muodostuvat, ja mihin pitää kiinnittää huomiota. Pääsen siis kertomaan, mitä hintalapun takana piilee. Jatkan näin viimeisimmän kirjani Mikä arvoksi antiikille, taiteella ja vanhoille tavaroille (2013) viitoittamalla tiellä.

– Teen työtä intensiivisinä periodeina. Niiden välillä lataan akkuni hiljaisuudessa, luonnon helmassa. Kuva: Ahvenanmaa, Tuija Peltomaa.​​​​
– Teen työtä intensiivisinä periodeina. Niiden välillä lataan akkuni hiljaisuudessa, luonnon helmassa. Kuva: Ahvenanmaa, Tuija Peltomaa.​​​​

 

Takaisin