Takaisin

Touko Siltala

Touko Harri Tapani Siltala
23.6.1957, Helsinki

Filosofian maisteri 1982 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto

Kustantaja ja toimitusjohtaja 2008–, Kustannusosakeyhtiö Siltala
Kustannustoimittaja 1982, 1984–1987, mainospäällikkö 1987–1989, suoramarkkinointiosaston johtaja 1989–1991, kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja 1992–2000 ja kirjallinen johtaja 2000–2008, WSOY

Kuva: Veikko Somerpuro
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Rohkeasti yrittäjäksi

– Aloittaessani kustannustoimittajan työt WSOY:llä vuonna 1982 paljon piti opetella itse. Monta mokaa tein ja jokaisesta opin jotain uutta. Silloisen WSOY:n työkulttuuriin ei mainittavammin kuulunut tulokkaiden perehdyttämistä, mutta talon tunnelma ja henki oli innostava ja hyvä.

Isossa kustantamossa Touko Siltala pääsi tekemään yhteistyötä markkinointi- ja myyntiosaston kanssa.

– Se opetti näkemään ja ymmärtämään kustantamisen kaupallista puolta. Kustannustoimittajan oli hyvä oppia mitkä kaikki tekijät vaikuttavat kirjojen myyntiin, miten kirjoitetaan mainostekstiä, miten esitellään kirjoja kirjakauppaväelle, haastatellaan kirjailijoita yleisön edessä jne.

Vuonna 2008 Touko teki yhdessä veljensä Aleksi Siltalan kanssa ison ratkaisun. He irtisanoutuivat WSOY:ltä ja perustivat Kustannusosakeyhtiö Siltalan.

– WSOY:n sisällä oli tapahtunut sellaisia muutoksia, että se ei enää tuntunut meille oikealta paikalta. Tavattoman hienoja muistoja minulla on niistä 25 vuodesta – kaiken ammattitaitoni opin WSOY:llä.

Ensimmäiset oman firman vuodet olivat intensiivistä oppimisprosessia. Veljekset tunsivat kustannusalan ja kustannustoiminnan läpikotaisesti, mutta pienyrityksen starttaaminen, rahoituksen järjestäminen ja oman yrityksen olomuodon miettiminen olivat uutta.

– Meille uutta oli konkreettinen myyntityö ja markkinointi, miksei myöskin painotalojen kanssa asiointi. Kirjan tuotantoprosessi oli toki tuttu, mutta sen hoitaminen yksin alusta loppuun vaati uutta paneutumista. Kiinnostavaa ja innostavaa oli ja on liiketoiminnan kokonaisuuden miettiminen.

Ensimmäiset vuodet veljekset työskentelivät kahdestaan.

– Nyt yhtiö on järkevällä tavalla kasvanut. Meitä on viisi kokopäivätoimista työntekijää ja kaksi osa-aikaista ynnä tietenkin laaja freelancereiden verkosto. Poikani Sakari Siltala vastaa muiden töidensä ohessa osa-aikaisesti Siltalan kirjailijoiden ulkomaanoikeuksista. Voimme Aleksin kanssa keskittyä kustantajan tehtäviin.

Kustannusosakeyhtiö Siltala vuosimallia 2015. Työpäivän päätteeksi asianmukaisesti juomat Oluthuone Sailor'sissa. Kuva: Siltala Kustannus.

Kustantajan työ tarkoittaa kokonaisuuden hallintaa. Touko Siltala pitää päivittäin yhteyttä kirjailijoihin, kustannusalan eri toimijoihin ja median edustajiin.

– Työpäiväni on erittäin intensiivistä sähköpostikirjeenvaihtoa, puhelinneuvotteluja, tekijöiden ja yhteistyökumppaneiden tapaamista. Kirjojen toimittaminen, käsikirjoitusten ja oikovedosten lukeminen ovat usein ilta- ja viikonlopputyötä.

Veljesten yhteistyöskentely on mutkatonta. He ymmärtävät toisiaan puolesta sanasta.

– Perusnäkemyksemme kustantamisesta ja yrityksestämme on täysin yhtenevä. Veljeni on erinomainen kollega. Tämä on elämäni paras työpaikka. Ilmapiiri on yhdistelmä valppautta, pingottamatonta avoimuutta ja huumoria.

Kuva: Siltala Kustannus.

 

Takaisin