Takaisin

Touko Siltala

Touko Harri Tapani Siltala
23.6.1957, Helsinki

Filosofian maisteri 1982 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto

Kustantaja ja toimitusjohtaja 2008–, Kustannusosakeyhtiö Siltala
Kustannustoimittaja 1982, 1984–1987, mainospäällikkö 1987–1989, suoramarkkinointiosaston johtaja 1989–1991, kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja 1992–2000 ja kirjallinen johtaja 2000–2008, WSOY

Kuva: Veikko Somerpuro
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Kirja kirjana

Kirja-alan laskusuhdanne on kestänyt jo lähes kymmenen vuotta. Kustantaja Touko Siltala ei usko iloiseen kasvupyrähdykseen.

– Voi toki olla, että jossain vaiheessa tapahtuu vuosia odotettu ja povattu sähkökirjan läpimurto. Se voisi tuoda kasvua ja euroja kustannusalalle.

Siltala haluaakin vedota kirjojen ystäviin, jotta fyysinen kirja pysyisi elinvoimaisena tuotteena.

– Yksinkertaisesti: kirjakulttuuri tarvitsee kirjoja itselleen ja lahjaksi ostavia ihmisiä. Pelkästään kirjastojen varassa ei suomalainen kirjallisuus eikä kustantaminen pysy elossa.

Työnsä puolesta jatkuvasti näyttöpäätteeltä lukeva Siltala vaihtaa vapaalla paperiin.

– Ei tulisi mieleenkään harjoittaa itselleni tarkoitettua mielihyvälukemista näyttöruudulta. Ilman muuta luen kirjan kirjana.

Siltalan suosikeiksi paljastuvat koti- ja ulkomaiset klassikot. Niiden pariin hän palaa uudestaan ja uudestaan, mieluiten makuuasennossa.

– Suomalaisten klassikoiden lisäksi pyrin toki seuraamaan tuorettakin kaunokirjallisuutta. Etenkin kesäisin lomailonani on lukea kiireettömästi saksaksi tai ranskaksi.

Siltala kartuttaa edelleen kotikirjastoaan, vaikka tila-ahtaus on jo muodostumassa ongelmaksi.

– Vielä reilut 20 vuotta sitten luultiin, että järkevästi kerätyllä kirjastolla olisi jopa taloudellinen arvo, mutta eihän sillä enää ole. On murheellista, että monessa kuolinpesässä kirjahyllyjen sisältö on pulmallisimpia ongelmia.

Kustantaja Touko Siltalan puheenvuoro kirjailija Kari Hotakaisen uusimman teoksen Henkireikä julkistamistilaisuudessa. Kuva: Siltala Kustannus.

 

Takaisin