Takaisin

Timo Riiho

Timo Tapani Riiho
7.10.1950, Kymi

Filosofian maisteri 1975 ja filosofian tohtori 1979 (romaaninen filologia), Helsingin yliopisto

Iberoromaanisten kielten professori 1981-, Helsingin yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: kielitiede, iberoromaaniset kielet, historiallis-vertaileva lauseoppi, prepositiot, persoonapronominit.

Palkinnot ja erityissaavutukset
Espanjan kuninkaallisen akatemian ulkomainen kirjeenvaihtajajäsen
Espanjan siviiliansioritarikunnan komentaja
Portugalin Henrik Purjehtijan ritarikunnan suurupseeri
Brasilian Castelo Brancon ritarikunnan komentaja

Tekstit: Timo Riiho ja Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Parhaat muistoni urani varrelta

Yliopistovuodet syksystä 1969 alkaen ovat olleet hyvin monivaiheisia. Niiden aikana espanjan ja portugalin kielten harrastus on jatkuvasti kasvanut Suomessa. Espanjaa ei enää pidetä eksoottisena kummajaisena, joka se vielä 1970-luvulla monille oli.

Helsingin yliopiston espanjasta vastaavalle professorille on vuosien varrella avautunut mitä mielenkiintoisimpia näkymiä ja kertynyt mitä ihmeellisimpiä kokemuksia maailman eri kolkilta: entisen Espanjan Saharan pakolaisten kieliolojen tutkimista Lounais-Algeriassa Polisario-sissien vieraana, Kuuban presidentin Fidel Castron kestitykset Havannassa, alkuperäisasukkaiden kieliolojen seuraamista Luoteis-Meksikon Sonorassa, opintoretkiä opiskelijoiden kanssa Pohjois-Espanjaan ja -Portugaliin, seilaamista pitkin Amazon-jokea Brasiliassa, lukemattomat esitelmämatkat Baskimaassa (kuulijoita enimmillään 30 000), usein nyttemmin kiellettyjen separatistisia liikkeitä lähellä olevien tahojen kutsumana jne.

Espanjan kuninkaallisen akatemian kirjeenvaihtajajäsenenä tulee kutsuja akatemian istuntoihin, joita johtaa aina joku kuningasperheen jäsenistä. Istuntojen jälkeen on tilaisuus keskustella heidän kanssaan vapaamuotoisesti. Näin olen päässyt tapaamaan kuningatar Sofiaa ja juttelemaan myös silloisen kruununprinssin, nykyisen kuninkaan Felipe VI:n kanssa; jälkimmäinen muisteli Helsingin tuliaisinaan saamia puuleluja (syksyllä 1974 prinssi Juan Carlos piti esitelmän Helsingin yliopistossa).

Yksi muisto liittyy Eurovision laulukilpailuihin vuonna 2006, jolloin kilpailun voitti suomalainen hard rock -yhtye Lordi. Suomen Madridin suurlähetystöstä lähestyttiin minua heti voiton jälkeen, ja heidän pyynnöstään sain kunnian kääntää Lordin Hard Rock Hallelujah -biisin sanat espanjaksi.

Kiehtovimmat ja mieluisimmat muistot liittyvät kuitenkin opiskelu- ja tutkimusvuosiin Madridin ja Lissabonin kirjastoissa ja arkistoissa. Espanjassa oli vielä 1970-luvun alussa kenraali Francon diktatuuri, jonka viimeisinä vuosina yliopistokampuksella oli jatkuvia yhteenottoja opiskelijoiden ja mellakkapoliisin kanssa. 1980-luvun alussakin Madridissa yritettiin sotilasvallankaappausta.

Timo Riiho lausuu baskiksi Kirjamessuilla 2012. Kuva Ville Korhonen.

 

Takaisin